![anoniem melden notarissen](https://www.taxence.nl/content/uploads//sites/2/2020/03/anoniem3.jpg)
Minister Heinen geeft antwoord op vragen van de Eerste Kamer over de evaluatie door de EC van de implementatie van de vierde anti-witwasrichtlijn.
De vervelende ervaringen van PEP’s (Politcally Exposed Persons) bij de toepassing van de anti-witwasregelgeving door poortwachters zijn bekend. Dit is een voorbeeld van de vastgelopen toepassing van de anti-witwaswetgeving. De minister vindt het onaanvaardbaar dat goedwillende personen, die zich in dienst stellen van onze maatschappij en democratie, zulke moeilijkheden ervaren bij financiële dienstverlening. Dit is dan ook een van de onderwerpen die de minister samen met de minister van Justitie en Veiligheid op korte termijn met alle betrokken partijen, zoals banken en toezichthouders, zal bespreken.
Personen die zich onheus behandeld voelen door een financiële instelling kunnen allereerst een klacht indienen bij de instelling zelf. Ook kan er onafhankelijke (bindende) geschillenbeslechting plaatsvinden bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Beide mogelijkheden vloeien voort uit de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hiernaast staat ook de gang naar de civiele rechter open om het besluit van een financiële instelling te laten toetsen op redelijkheid en billijkheid en (on)rechtmatigheid.
AML-pakket
In juli 2027 treedt het Europese AML-pakket in werking, waardoor de inrichting van de antiwitwaswetgeving vergaand zal veranderen. De minister vindt het daarom nu niet het juiste moment voor een extra onderzoek naar de Wwft. Nederland pleitte in Europa tegen de uitbereiding van de definitie van PEP. Het begrip wordt desondanks toch uitgebreid. Tegelijkertijd biedt het nieuwe AML-pakket op het gebied van PEP’s meer ruimte voor een risicogebaseerde benadering , waardoor de lasten voor veel PEP’s kunnen afnemen. De minister zal erop aandringen dat die ruimte ook wordt gebruikt. Ook staat in de nieuwe regelgeving dat het afwijzen van een bancaire relatie met een persoon die geldt als PEP, louter op grond van de PEP-status, indruist tegen de letter en de geest van de verordening.
Geef een reactie