![steiger bv dga](https://www.taxence.nl/content/uploads//sites/2/2023/05/Steigerbouw.jpg)
Woningcorporaties stappen naar de rechter omdat ze hard worden geraakt door de gevolgen van de invoering van ATAD1 meldt NRC.
De maatregel is in 2019 in Nederland ingevoerd om te voorkomen dat bedrijven belasting ontwijken met ingewikkelde internationale financieringsconstructies. De regel geldt ook voor projectontwikkelaars en woningcorporaties, die doorgaans maximaal lenen om bouwprojecten te financieren. Zij mogen sinds de invoering nog maar een klein deel van de rente over hun leningen aftrekken van de belasting. In antwoord op Kamervragen gaf minister Keijzer onlangs aan: ‘De mogelijkheid om woningcorporaties uit te zonderen van de renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting als gevolg van de ATAD1- richtlijn, zou een zeer onzeker traject zijn, waarbij naast de vraag of dit binnen de
ATAD-regels zou kunnen ook staatssteun een rol speelt’.
Uit een inventarisatie van NRC blijkt dat vrijwel alle grote woningcorporaties worstelen met de gevolgen van de Europese regeling die in 2019 is ingevoerd. Ondanks de extra belasting moeten de woningcorporaties wel blijven bouwen. Daarom tekenen ze massaal bezwaar aan tegen hun belastingaanslagen, bevestigen de corporaties en hun fiscaal adviseurs tegenover NRC.
Toen de maatregel werd ingevoerd, leken de consequenties voor corporaties nog beperkt. De rente stond laag, waardoor het effect minder groot was, en bovendien hadden veel corporaties nog verrekenbare verliezen die de winstbelasting dempten. Het bedrag loopt op doordat de rente is gestegen en doordat corporaties de afgelopen jaren extra zijn gaan lenen om aan de maatschappelijke roep om meer betaalbare woningen te voldoen. De Belastingdienst laat weten de stroom aan bezwaren gecoördineerd te behandelen.
Bron: NRC, 12 februari 2025
Geef een reactie