![echtscheiding- inkomensverlies](https://www.taxence.nl/content/uploads//sites/2/2025/02/echtscheiding-hart.jpg)
Een ingrijpende levensgebeurtenis, zoals een scheiding of het verlies van een baan, heeft vaak aanzienlijke gevolgen voor iemands inkomen. Vijf jaar na de gebeurtenis is het primaire inkomen gemiddeld nog steeds 20% tot 50% lager.
Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het Nederlandse stelsel van belastingen en sociale zekerheid de daling van het besteedbaar inkomen aanzienlijk beperkt. Na vijf jaar is het besteedbaar inkomen gemiddeld 10% lager dan voor de gebeurtenis.
Het CPB onderzocht hoe het inkomen van mensen in Nederland verandert in de vijf jaar na een scheiding, het overlijden van een partner, baanverlies, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Hierbij werd zowel gekeken naar het primaire inkomen als het besteedbaar inkomen na verrekening van belastingen, toeslagen en uitkeringen.
In het jaar waarin de levensgebeurtenis plaatsvindt, daalt het inkomen aanzienlijk, met een afname van 17% tot 57%. Na vijf jaar is het primaire inkomen nog steeds 20% tot 50% lager. De dalingen in primair inkomen verschillen aanzienlijk per groep. Zo verliezen alleenstaanden na baanverlies gemiddeld 40% van hun primaire inkomen, terwijl minstverdienende partners 20% verliezen. Het besteedbaar inkomen daalt minder sterk, doordat belastingen, toeslagen en uitkeringen de schok dempen. Gemiddeld is het besteedbaar inkomen na vijf jaar 7% tot 12% lager. Door het publieke stelsel verschilt de daling in besteedbaar inkomen dus ook maar beperkt tussen groepen.
Gemiddeld genomen daalt het besteedbaar inkomen ongeveer 10% in de vijf jaar na de gebeurtenis. Het onderzoek toont aan dat het stelsel van belastingen en sociale zekerheid in Nederland effectief helpt bij het verminderen van verlies in besteedbaar inkomen na een ingrijpende levensgebeurtenis en de verschillen in inkomensverlies egaliseert.
Bron: CPB, 13 februari 2025
Geef een reactie