![CSRD](https://www.taxence.nl/content/uploads//sites/2/2024/03/CSRD-eu.jpg)
NS, TenneT, Verstegen, Stedin, Triodos Bank en tientallen grote en kleine bedrijven roepen in een gezamenlijk statement de Europese Commissie en het Nederlandse kabinet op om door te gaan met duurzame wetgeving.
Het statement – een initiatief van het duurzame-bedrijvennetwerk MVO Nederland – is een reactie op het omnibusinitiatief van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Dit initiatief kan de eerder aangenomen wetten opnieuw op tafel leggen en het ambitieniveau verlagen.
De bedrijven waarschuwen in het statement dat lagere ambities en uitstel nadelig zijn, omdat ze al miljoenen hebben geïnvesteerd om aan de regels te voldoen. Ze benadrukken dat het doorzetten van deze wetten essentieel is voor een duurzame en weerbare Europese economie. Volgens hen is de tijd waarin tegenstribbelaars het ambitieniveau en de planning bepalen, definitief voorbij.
“Vasthouden aan duurzame wetgeving is belangrijk voor de bedrijven onder dit statement. Enerzijds omdat ze al miljoenen euro’s hebben geïnvesteerd. Anderzijds is duurzaam ondernemen het verdienvermogen van de toekomst. Deze bedrijven zien hierin businesskansen en willen vooral door”, zegt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland. “Er is al volop aandacht voor bedrijven die pleiten voor uit- of afstel van deze wetten. Dit statement laat een tegengeluid horen. Juist voorzetting is noodzakelijk.”
Bron: MVO-Nederland, 12 februari 2025
ESG Essentials
Jouw eerste stap naar duurzaam ondernemen
Veel organisaties in Nederland hebben inmiddels een behoorlijke stap gezet met het formuleren en realiseren van doelen op het gebied van ‘Environmental, Social en Governance’ ook wel afgekort als ‘ESG’. ESG als trend wordt steeds sterker en is niet meer weg te denken, inmiddels wordt ESG zelfs gevangen in (Europese) wetgeving. Deze cursus voorziet in praktische kennis, vanaf de basis van het ESG-landschap naar het vertalen van ESG naar de strategie tot het verdiepend kijken naar rapportageverplichtingen vanuit Europa. Ook ga je aan de hand van een praktijkcasus aan de slag met de dubbele materialiteitsbepaling.
Geef een reactie