
Mr. Dick van Sprundel is in de Tax Talks Live uitzending van 25 maart 2025 nader ingegaan op een kennisgroepsstandpunt over overdracht van een deelneming als winstuitdeling.
Stel dat een Nederlandse holding een deelneming houdt in een buitenlandse dochtervennootschap, die weer een deelneming houdt in een buitenlandse kleindochtervennootschap. Op enig moment draagt de dochtervennootschap haar deelneming in de kleindochtervennootschap bij wijze van winstuitdeling uit aan de holding. Op dat moment is de waarde in het economische verkeer van het aandelenbelang in de kleindochter hoger dan de waarde waarover de dochter vanwege deze overdracht winstbelasting moet betalen. Voor de holding is de winstuitdeling onbelast, doordat zij onder de deelnemingsvrijstelling valt. Op enig moment na de verkrijging verkoopt de holding de als winstuitdeling verkregen aandelen in de kleindochter. Daarbij is de verkoopprijs hoger dan de waarde in het economische verkeer op het moment van de winstuitdeling. De vraag is dan wat voor de toepassing van de liquidatieverliesregeling het opgeofferde bedrag van de deelneming is.
Kennisgroepstandpunt van Belastingdienst
De Kennisgroep deelnemingsvrijstelling heeft op 17 maart 2025 in een kennisgroepstandpunt zijn antwoord op deze vraag bekend gemaakt. Volgens deze kennisgroep is in deze situatie het opgeofferde bedrag gelijk aan de opgeofferde waarde van de deelneming voor de dochtervennootschap. Nu bepaalt de wet het volgende ten aanzien van onder andere een deelneming, die een bv verkrijgt via een winstuitdeling van een gelieerd lichaam. Is de waarde in het economische verkeer van die deelneming hoger dan de waarde waarover het gelieerde lichaam wordt belast? Dan moet de bv de deelneming waarderen tegen die voor het gelieerde lichaam belaste waarde. Mocht door de werking van deze bepaling de bv bij vervreemding van die deelneming een vervreemdingswinst ontstaan, dan valt die vervreemdingswinst onder de deelnemingsvrijstelling. Zie ook ‘KGS opgeofferd bedrag deelneming en deelnemingsvrijstelling’
Hoger of lager? Lager!
Mr. Dick van Sprundel vat de regeling in dit soort situaties kernachtig samen: men moet eerder tegen de lagere waarde dan de hogere waarde een verkregen vermogensbestanddeel waarderen. Tot deze situaties behoren overigens ook verkrijgingen op grond van kapitaalstortingen. De achtergrond van deze bepalingen ligt op het gebied van de misbruikbestrijding. Tax Talks Hostess Marit Muller van Zeijl RB vraagt of de genoemde bepalingen ook gelden voor binnenlandse situaties. Van Sprundel legt uit dat in binnenlandse situaties in principe sprake zal zijn van reële heffing waar nodig. In binnenlandse situaties is het de liquidatieverliesregeling die voorkomt dat een dubbel verlies valt te nemen. Maar ook dan is het weer van belang om in principe uit te gaan van het lagere opgeofferde bedrag.
Levering van activum aan dochtervennootschap
Van Sprundel komt met een ander voorbeeld: een buitenlands lichaam, dat niet onder een winstbelasting valt, levert een activum aan een Nederlandse dochtervennootschap in. Het buitenlandse lichaam wil de levering doen plaatsvinden tegen de werkelijke waarde. Dat betekent namelijk dat de dochtervennootschap over een hogere waarde kan afschrijven. Maar, zo legt Van Sprundel uit, daar steekt de antimisbruikbepaling een stokje voor. Omdat het buitenlandse lichaam niet wordt belast over een vermogenswinst, moet de dochtervennootschap het activum waarderen tegen de lagere boekwaarde die het buitenlandse lichaam hanteerde. Zou sprake zijn van een binnenlandse situatie, maar geen fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting? Dan rekent de moedervennootschap af over de gerealiseerde stille reserves. Vervolgens kan de dochtervennootschap afschrijven over de werkelijke waarde. Wel kan eventueel sprake zijn van verliesverjonging, maar dat mag. Ook maakt Van Sprundel duidelijk dat de antimisbruikbepaling niet geldt voor bronbelastingen.
Wet: art. 8bd, 13 en 13d Wet Vpb 1969
Klik hier voor een compilatie van de uitzending
Tax Talks
Tax Talks is hét online learning platform voor mkb-adviseurs. 30x Per jaar wordt een item beschikbaar gesteld dat je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Geef een reactie