Amper bekomen van de wijzigingen per 1 januari 2014, mogen de DGA en zijn adviseur zich opmaken voor wederom een ronde aanpassingen. Helaas is er weinig samenhang tussen alle voorstellen en proefballonnetjes. Tijd om wat orde te scheppen.
Pensioenverplichting commercieel waarderen in jaarrekening
Laten we beginnen met een voorstel van de RJ. In conceptuiting RJ2014-1 stelt de RJ voor, om een pensioenverplichting in eigen beheer voortaan verplicht commercieel te waarderen in de jaarrekening. Dit zou gaan gelden voor de boekjaren die beginnen op 1 januari 2014 of later. Door het steeds groter wordende gat tussen de fiscale en commerciële waarde vindt RJ het niet meer verantwoord om in de jaarrekening de fiscale waarde op de balans op te nemen. Als dit voorstel doorgaat, moeten er vanaf 2014 dus altijd twee berekeningen voor het eigen beheer worden gemaakt: een fiscale en een commerciële berekening.
Einde pensioen in eigen beheer?
Voormalig staatssecretaris Weekers heeft in december 2013 een heel andere visie op pensioen in eigen beheer gegeven. Als het aan hem ligt, kan pensioen in eigen beheer beter worden afgeschaft. Op die manier zijn we af van de, soms lastig te doorgronden, jaarlijkse rekenpartijen voor het pensioen in eigen beheer. Als je geen pensioen meer hebt, valt er ook niks te waarderen, en zijn er op dat punt ook geen verschillen meer tussen commercieel en fiscaal. Hoe eenvoudig wil je het hebben?
FOR binnen de bv
Als opvolger van pensioen in eigen beheer ziet de voormalige staatssecretaris veel meer in een pensioenreserve in eigen beheer, zeg maar een FOR binnen de BV. Zo'n pensioenreserve heeft helemaal niets meer met 'echt' pensioen te maken: het is slechts een reservering van een jaarlijks stukje winst. De aldus gevormde pensioenreserve blijft eigen vermogen van de BV. En dat is nou ook precies de bedoeling van de voormalige staatssecretaris. Door de pensioenvoorziening in eigen beheer om te toveren naar eigen vermogen, kunnen DGA's in één keer dividend uitkeren in 2014. En dat is nadrukkelijk de bedoeling van het kabinet. Met de tariefsverlaging van 25% naar 22% hoopt het kabinet dit jaar ruim € 1 miljard extra aan dividendbelasting binnen te halen.
Pensioenreserve wordt niet goed ontvangen
De eerste reacties op dit voorstel zijn voornamelijk negatief. Onder andere het RB komt met een aantal suggesties om de problematiek aan te pakken, en wijst de voorgestelde pensioenreserve resoluut af. Het is dan ook de vraag, of de voorstellen zo worden ingevoerd door de nieuwe staatssecretaris Wiebes. Dat er iets gaat gebeuren met het pensioen in eigen beheer, is wel duidelijk.
Verdere versobering Witteveenkader
Mochten de plannen rond de pensioenreserve niet doorgaan in de huidige vorm, dan is er nog werk aan de winkel. Door het pensioenakkoord moeten alle DGA-regelingen dit jaar nog worden aangepast aan de verdere versobering van het Witteveenkader. Het wetsvoorstel dat dit regelt, is eind januari ingediend bij de Tweede Kamer, en betekent voor sommige DGA's de vierde 'knip' in de pensioenopbouw.
ZZP-pensioenfonds
Als alternatief zou een DGA kunnen overwegen om in te stappen in het op te richten zzp-pensioenfonds. Tenminste: pensioenfonds is misschien wat veel gezegd, want zoals het er nu uitziet, wordt dit fonds een soort PPI-regeling met onder andere een opnamemogelijkheid van geld bij overlijden en arbeidsongeschiktheid. Staatssecretaris Klijnsma wil nog dit jaar een wetsvoorstel indienen, dat het zzp-pensioenfonds mogelijk maakt per 2015.
2013 was een roerig jaar voor DGA-pensioen; 2014 lijkt daar nog een schepje bovenop te doen. Werk aan de winkel!
Zorg ervoor dat u uw cliënten kan bijstaan en hen wijst de mogelijkheden en valkuilen. Paul Weishaupt bereidt u in de PE-Pitstop De toekomst van het DGA-Pensioen voor op de toekomstige wijzigingen.
Meer informatie: PE-Pitstop De toekomst van het DGA-pensioen
Geef een reactie