Aangezien startende ondernemers in de meeste gevallen ook nog in loondienst zijn is het verstandig om een urenregistratie bij te houden. Achteraf gemaakte schattingen van de urenaantallen volstaat niet als men de zelfstandigenaftrek wil toepassen.
Het op orde hebben van de administratie is van groot belang, vooral voor de startende ondernemer. Een onderneemster die naast haar dienstbetrekking een groothandel in danssportartikelen en beveiligingsbedrijf had, kwam op een pijnlijke manier hierachter. Tijdens een bedrijfsbezoek bleek dat zij haar administratie (die door haar man werd verzorgd) niet op orde had. Dit kwam haar duur te staan. Naast het feit dat ze diverse (auto-, telefoon, kleding en werkruimte)kosten ten onrechte als ondernemingskosten had aangegeven, kon zij niet bewijzen dat ze voldeed aan het urencriterium. De uren die zij noemde van diverse werkzaamheden waren gelijkluidend en werden niet ondersteund met objectieve feiten of gegevens, zoals agenda’s of primaire aantekeningen. Tijdens de zitting kwam zij met nieuwe urenoverzichten waaruit bleek dat ze 1510 uren aan haar onderneming had besteed. Dat mocht echter niet baten. Die overzichten weken namelijk af van de eerder overlegde overzichten en ze had bovendien meer uren aan haar dienstbetrekking in loondienst besteed dan aan haar onderneming (het grotendeelscriterium). Nu zij niet voldeed aan het urencriterium, kon zij de zelfstandigenaftrek en haar man de meewerkaftrek niet toepassen.
Wet: artikel 3.6, artikel 3.16, lid 1, onderdeel b en artikel 3.76 Wet inkomstenbelasting 2001
Zie ook: Hof Arnhem-Leeuwarden, 1 oktober 2013, ECLI:NL:GHARL:2013:7340, BK 11/00230
Meer informatie: Hof Arnhem-Leeuwarden, 1 oktober 2013 (gepubliceerd 4 oktober 2013), ECLI:NL:GHARL:2013:7340, BK 11/00230
Geef een reactie