Om de praktijk toch nog enigszins tijdig te informeren voor welke werkplekvoorzieningen een gerichte vrijstelling gaat gelden in de werkkostenregeling vanaf 2015, is een concept van de Uitvoeringsregeling Loonbelasting 2011 gepubliceerd. Het gaat om arbo-voorzieningen en hulpmiddelen. Werkkleding wordt niet genoemd.
In de URLB 2011 kiest de staatssecretaris voor het wegnemen van het onderscheid tussen vergoedingen en verstrekkingen op het punt van arbovoorzieningen en van hulpmiddelen die mede op de werkplek gebruikt worden. Bij de overige, huidige nihilwaarderingen vindt de staatssecretaris het minder goed denkbaar dat deze vergoed worden, bijvoorbeeld een uniform of
huisvesting op een boorplatform.
Internet thuis
In de nota naar aanleiding van het verslag, waar het concept van de URLB als bijlage bijzit, gaat de staatssecretaris nog verder in op de WKR. Zo geeft hij aan dat het noodzakelijkheidscriterium kan ook worden toegepast op gebruik van datatransport in de vorm van een dongel of een 4G-kaartje. Ook is het mogelijk om het internetgebruik dat thuis plaatsvindt onbelast te vergoeden, mits voldaan wordt aan de geldende voorwaarden van het noodzakelijkheidscriterium. Daarnaast valt onder ‘dergelijke apparatuur’ ook een organizer en navigatieapparatuur.
Bonussen
Met betrekking tot het gebruikelijkheidscriterium geeft de staatssecretaris onder meer aan dat hij het aanwijzen van vakantiegeld of bonussen met het oog op tariefarbitrage niet gebruikelijk vindt en dit dus niet wordt geaccepteerd. Van tariefarbitrage is sprake als het tarief van de werkkostenregeling (bij overschrijding van de vrije ruimte 80%) lager ligt dan het voor werknemers toepasselijke gebruteerde eindheffingstarief. Bovendien geeft hij aan dat het verzoek of bedrijven met veel werknemers en weinig vergoedingen en verstrekkingen de hele resterende vrije ruimte mogen gebruiken om een geheel onbelaste hoge bonus aan alle directieleden te verstrekken, door alle inspecteurs wordt afgewezen.
Vrijwilligers
De staatssecretaris laat weten dat de bijzondere regeling voor vrijwilligers niet wijzigt onder de werkkostenregeling. Als een vrijwilliger een vergoeding van ten hoogste € 150 per maand met een maximum van € 1500 per jaar krijgt, wordt hij geacht niet in dienstbetrekking te zijn. Vanwege deze fictie vormt de vergoeding geen loon en telt dan ook niet mee voor de bepaling van de loonsom waarover de vrije ruimte wordt berekend. En tot slot wijst de staatssecretaris op de website www.belastingdienst.nl/wkr, waarop informatie voor werkgevers staat.
Meer informatie: ministerie van Financiën, 17 oktober 2014, nota naar aanleiding van het verslag bij het Belastingplan 2015 en concept Uitvoeringsregeling Loonbelasting 2011
Toolkit WKR
Het grootste deel van de werkgevers is nog niet overgestapt op de WKR. Voor 2015 is hier geen ontkomen meer aan! Dat biedt kansen voor u als adviseur. Maar denk ook aan de cliënten die al wel zijn overgestapt. Mogelijk moeten nieuwe keuzes worden gemaakt om de WKR optimaal te kunnen gebruiken.
Om u tijd te besparen in het begeleidingsproces naar een optimale toepassing van deze regeling heeft de vakredactie van Licent Academy in samenwerking met specialist mr. Dick van Suijlekom de Toolkit WKR samengesteld. De toolkit bevat precies de tools en documentatie om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren. Zo kunt u direct aan de slag!
Geef een reactie