De fiscus kan na deblokkering van de g-rekening de inlener alsnog aansprakelijk stellen voor onbetaald gebleven belastingschulden van de uitlener. Het is aan de inlener om aannemelijk te maken dat hij benadeeld is door de deblokkering.
Het kan gebeuren dat het saldo van de g-rekening hoger is dan de loonheffingen en btw waarvoor de bedragen zijn gestort. De uitlener kan in dat geval verzoeken om deblokkering van de g-rekening. Als de Belastingdienst daarmee akkoord gaat, kan de inlener in beginsel niet aansprakelijk worden gesteld voor de gedeblokkeerde bedragen. Maar soms moet de Belastingdienst de onbetaald belastingschulden na deblokkering van de g-rekening toch verhalen bij de inlener. Dit was bijvoorbeeld het geval in een zaak voor Rechtbank Zeeland-West-Brabant waarbij een inlener tevergeefs stelde dat de deblokkering van de g-rekening had geleid tot meer onbetaalde loonbelastingschulden. De rechtbank vond dat de ontvanger van de Belastingdienst zich voldoende had ingespannen om de belastingschulden te verhalen bij de spoorloos verdwenen bestuurder van de uitlener. Verder vond de rechtbank dat de ontvanger aannemelijk had gemaakt dat de beschikbare gegevens onvoldoende waren om een geïndividualiseerde berekening te maken. De rechtbank accepteerde daarom de berekening op basis van de werkelijke omzetgegevens en verklaarde het beroep van de inlener dan ook ongegrond.
Wet: artikel 34 Invorderingswet 1990
Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 21 maart 2014 (gepubliceerd op 22 april 2014),, ECLI:NL:RBZWB:2014:1964
Geef een reactie