Staatssecretaris Wiebes heeft in een aparte Kamerbrief zijn keuzes voor een beter belastingstelsel gedeeld. Doel van deze integrale herziening van het belastingsysteem is naast complexiteitsreductie het realiseren van meer banen en economische groei. Ook wordt het Nederlandse vestgingsklimaat niet over het hoofd gezien.
De staatssecretaris zet zijn plannen in acht keuzes uiteen, te weten:
1. Vereenvoudiging van de meest complexe regelingen
- Toeslagen
De ambitie van het kabinet blijft om het aantal toeslagen op termijn sterk te verminderen zonder de koopkracht aan te tasten. Zo wordt er gewerkt om de kinderopvangtoeslag direct aan de instellingen uit te keren en vermindert het aantal ontvangers van zorgtoeslag wederom in 2015. - Autobelastingen
Binnenkort komt het kabinet in de Autobrief met uitgewerkte voorstellen in het kader van effectiever bronbeleid. - Specifieke maatregelen
Een aantal specifieke maartregelen die Wiebes beoogt per 2016 in te voeren zijn het verhogen van de aanslaggrenzen, het gedeeltelijk uit de loonbelasting halen van de DGA, het schrappen van de middelingsregeling en het vereenvoudigen van pensioen in eigen beheer. Hij onderzoekt ook of de integratie van WBSO en de RDA haalbaar is en hint op een hogere drempel voor de bezwaarfase in belastingzaken.
2. Borgen van toekomstige uitvoering
Invoering van een uitvoeringstoets voor wetsvoorstellen die door de Belastingdienst moeten worden uitgevoerd.
3. Fiscale stimulering ondernemers richten op innovatie en doorgroei
Het verkleinen van de wig moet het aantrekkelijker maken om mensen in dienst te nemen om zo de stap van ZZP’er naar ZMP’er te maken. Er wordt door het kabinet ook serieus gekeken naar een verlaging van de vennootschapsbelasting.
4. Belastingdruk particulieren spreiden over de levensloop
5. Verlagen tarieven door snoeien in aftrekposten
6. Verschuiven belastingdruk van arbeid en ondernemen naar consumptie
Daarbij is de belasting op consumptie momenteel te gedifferentieerd. Wiebes stelt dan ook voor om de btw-tarieven verder te harmoniseren.
7. Verschuiven belastingdruk van arbeid en ondernemen naar duurzaamheid
8. Uitbreiden gemeentelijk belastinggebied
De belasting op (inkomsten uit) vermogen wordt in de hervormingsplannen van Wiebes grotendeels met rust gelaten. Pensioen en eigen woning waren als grote particuliere vermogenscomponenten al lijdend voorwerp van recente hervormingen en worden niet weer overhoop gegooid. Alleen op het gebied van pensioen in eigen beheer worden de mogelijkheden ter vereenvoudiging nog onderzocht. Wiebes geeft daarnaast aan dat hij series zoekt naar alternatieven voor de vermogensrendementsheffing die veel Nederlanders het gevoel geeft belasting af te dragen over een opbrengst die er nooit is geweest.
Geef een reactie