Nederlandse banken kunnen vaak niet hard maken dat ze op geen enkele wijze betrokken zijn bij belastingontwijking. Dit gebrek aan transparantie blijkt maar weer eens uit het praktijkonderzoek 'Dutch Banks and Tax Avoidance' dat de Eerlijke Bankwijzer vandaag publiceerde.
Zo bestaat er volgens het rapport een reëel risico dat ABN AMRO het mogelijk maakt voor particuliere klanten om de fiscus te omzeilen door bankdiensten aan te bieden vanuit Jersey en Luxemburg. Hetzelfde geldt voor Van Lanschot vanuit Zwitserland. Ook bij de rol van investeringsfondsen van bank-verzekeraars ING, Aegon en Delta Lloyd in Luxemburg en de Kaaimaneilanden zijn vraagtekens te plaatsen. Verschillende banken verlenen financiering aan bedrijven via constructies in belastingparadijzen. Zo heeft Rabobank meer dan vijftig dochterondernemingen en joint-ventures in belastingparadijs Delaware. Aegon, Delta Lloyd en Rabobank zijn niet helder over de rol van hun vestigingen in Bermuda, Ierland en Curaçao, in relatie tot de belasting die zij zelf afdragen.
Uit het praktijkonderzoek blijkt een groot gebrek aan transparantie van banken over hun dochterondernemingen en hun activiteiten in belastingparadijzen. Lijsten van dochterondernemingen, die banken moeten indienen bij de Kamer van Koophandel, blijken vaak niet te kloppen. Verder publiceerde Rabobank nog geen gegevens over de omzet en het aantal werknemers per land, ook al schrijft de Europese kapitaalrichtlijn voor dat banken dit vóór 1 juli 2014 hadden moeten doen. ABN Amro liet in reactie op dit praktijkonderzoek weten vanaf volgend jaar een overzicht te publiceren van de winsten en belastingbetalingen in alle landen waar de bank actief is.
> Download het volledige rapport Dutch banks and tax avoidance
Meer informatie: Nederlandse banken vaag over belastingontwijking
Geef een reactie