De uitbetaling van teruggaven op een verkeerde rekening valt de Belastingdienst niet te verwijten, mits de Belastingdienst daarbij uitgaat van het rekeningnummer op het meest recent ingediend aangiftebiljet. De vermelding op het aangiftebiljet van een rekeningnummer moet namelijk worden gezien als het aanbieden voor verificatie daarvan.
In deze zaak klaagde een man erover dat de fiscus een teruggaaf van ruim € 2 miljoen voor de voorlopige aanslag ib/pvv 2002 op een rekening had gestort zonder eerst de juistheid daarvan te verifiëren. In het jaar 2000 had deze man een wijziging van zijn rekeningnummer doorgegeven aan de Belastingdienst, omdat hij de oude rekening die op zijn naam en die van zijn ex-echtgenote stond, niet meer gebruikte. Dit rekeningnummer werd daarna ook gevolgd in het betalingsverkeer tussen hem en de Belastingdienst, totdat hij in 2003 een door zijn gemachtigde opgemaakte aangifte ib/pvv 2001 indiende. Daarop stond weer het oud rekeningnummer vermeld. De Belastingdienst had na ontvangst hiervan de teruggaven voor de voorlopige aanslag 2002 teruggestort op dat rekeningnummer. Dit viel de Belastingdienst echter niet te verwijten. De Belastingdienst had bevrijdend betaald, zo besliste de Nationale ombudsman. Het feit dat het rekeningnummer stond vermeld op een aangifte over een ander jaar en waarvoor geen teruggaaf was te verwachten, deed er niet toe. Van belang was dat die aangifte was ingediend op een meer recente datum. De Nationale ombudsman vond het wel merkwaardig dat op de naar aanleiding van de teruggaven gezonden kennisgeving ib/pvv het juiste rekeningnummer stond vermeld, terwijl het oud rekeningnummer was opgenomen op de mededeling ‘verrekening of terugbetaling’. Hiermee was onduidelijkheid veroorzaakt bij de belastingplichtige, zodat de klacht op dit punt wel gegrond was.
Let op! Sinds 1 december 2013 doet de Belastingdienst uitbetalingen van zowel belastingteruggaven als toeslagen op slechts één rekeningnummer. En dat rekeningnummer moet staan op naam van de belastingplichtige.
Meer informatie: Nationale ombudsman, 23 december 2013, Rapport 2013/200
Geef een reactie