De fiscale gevolgen van het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden of een notarieel samenlevingscontract veranderen. In de Overige Fiscale Maatregelen 2018 is voorgesteld deze gevolgen vast te leggen in de Successiewet 1956. De wetgever legt vast dat een gelijke (50:50) verdeling bij einde huwelijk geen schenking inhoudt en dat een afwijkende verdeling dus kan leiden tot een belaste schenking of vererving.
Echtgenoten komen bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden vaak finale verrekenbedingen overeen. Deze verrekenbedingen vallen ook onder de voorgestelde wijzigingen in de schenk- en erfbelasting.
Finale verrekenbedingen
Maak ter zake van finale verrekenbedingen onderscheid tussen het finale verrekenbeding dat (potentieel) ook bij leven werking heeft en het finale verrekenbeding dat enkel werking heeft bij overlijden.
Finaal verrekenbeding met werking tijdens leven
Het finaal verrekenbeding dat ook werking kan hebben tijdens leven, valt onder het wetsvoorstel. Echtgenoten moeten dit finaal verrekenbeding meenemen voor het bepalen van de mate van gerechtigdheid op basis van de huwelijkse voorwaarden.
Finaal verrekenbeding met werking bij overlijden
Ook het finaal verrekenbeding dat enkel werkt bij overlijden, kan door het wetsvoorstel een schenking inhouden.
Stel dat bij einde van het huwelijk door overlijden een ongelijke verdeling is gewenst die potentieel leidt tot de aanname van een schenking bij het aangaan of wijzigen van de huwelijkse voorwaarden. Voorkom dan deze schenking door de verdeling vorm te geven als een finaal verrekenbeding met werking bij overlijden.
Meer weten?
Wilt u weten welke invloed uitsluitingsclausules hebben op de omvang van de vermogens van de echtgenoten/ partners? Dan leest u op Tax Talks in de e-learning ‘Schenking en vererving tussen echtgenoten en samenwoners?’ van mr. Pjotr Anthoni wat die invloed is.
Bent u nog geen abonnee? Meld u dan nu aan
Meer informatie: Belastingplan 2018 en overige fiscale maatregelen 2018
Geef een reactie