De Telegraaf vroeg tien hoogleraren, zowel economen en fiscalisten, wat zij vinden van het kabinetsplan om de dividendbelasting af te schaffen. Rutte vindt de afschaffing van de dividendbelasting noodzakelijk om Nederland aantrekkelijk te houden als vestigingsland. Hij vreest anders verlies van werkgelegenheid.
De hoogleraren zijn erg kritisch over het voorstel. Edwin Heithuis (UvA): ‘Deze afschaffing komt niet ten goede aan het bedrijfsleven noch aan de particuliere belegger maar effectief aan de buitenlandse staat.’ Volgens Sweder van Wijnbergen (UvA) is de claim dat er anders een massale uittocht komt onzin: de bedrijven die er nu al zijn hebben die beslissing om hier te komen genomen ondanks die dividendbelasting. ‘En als ze met die belasting gekomen zijn gaan ze dus zeker niet weg als de situatie onveranderd zou zijn gebleven’. Jaap Koelewijn (Nyenrode Business Universiteit) sluit niet uit dat Rutte straks al zijn politieke behendigheid moet inzetten om te rechtvaardigen dat dit plan alsnog van tafel gaat.
Slechts één hoogleraar was het ermee eens: Hans van den Hurk (Universiteit Maastricht). Volgens Van den Hurk is afschaffing van de dividendbelasting nodig omdat het nieuwe VS-systeem een soort van vrijstellingssysteem krijgt waarbij multinationals weer vaker een VS-hoofdkantoor zullen krijgen en de businesses in de bronlanden blijven. 'Niet-afschaffing betekent dat Nederland duurder wordt ten opzichte van omringende landen die die heffing niet kennen of een beter belastingverdrag hebben.'
Bron: Telegraaf, 8 november 2017
Zie ook de blog van Arthur Pleijsier Afschaffen dividendbelasting – fiscale onzin
Geef een reactie