Het resultaat uit een zogeheten short cum/ex transactie, waarbij opties worden geschreven, kan gedeeltelijk onder de deelnemingsvrijstelling vallen, aldus Rechtbank Noord-Holland. Een resultaat uit ongedekt geschreven opties is wel belast.
Heel beknopt gezegd vindt bij de zogeheten short cum/ex transactie een verkoop van aandelen plaats. Op deze aandelen zal een (super)dividend worden uitgekeerd. De verkoop vindt echter vlak vóór de dividenduitkering plaats. Kenmerkend van deze transactie is dat de verkoper op het moment van de verkoop nog geen juridisch eigenaar van de aandelen is. Bovendien vindt de levering plaats na de dividenduitkering. De verkoper zal de aandelen na de dividenduitkering dus moeten verwerven door koop, inlening of uitoefening van opties. Hij ontvangt zelf geen dividend omdat hij op het moment van de uitkering van het dividend geen eigenaar is van de aandelen. Wel moet hij op basis van de regels van de EUREX het dividend meeleveren aan de koper van de aandelen. Deze dividendvervangende betaling vindt plaats na aftrek van dividendbelasting. Om het risico af te dekken kan de verkoper synthetische equivalenten van aandelen creëren. Bijvoorbeeld door een calloptie te kopen en een putoptie te schrijven (verkopen) waarbij beide opties dezelfde uitoefenprijs hebben.
Opsplitsing belang in aandeel
In het geval van opsplitsing van het belang in een aandeel, waaruit de voordelen onder de deelnemingsvrijstelling vallen, moet men de deelnemingsvrijstelling bij beide belanghouders toepassen, zo redeneert de rechtbank. De reikwijdte van de deelnemingsvrijstelling is echter beperkt tot het opsplitsen van het belang bij aandelen die bij de wederpartij van het optiecontract op moment van het schrijven van de optie tot een deelneming behoren. Als callopties worden geschreven op aandelen en deze aandelen bij de optieschrijver geen deelneming vormen, is de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing op de opties. Zelfs niet als de opties aan de wederpartij bij uitoefening recht geven op meer dan 5% van het nominaal gestorte kapitaal in de betrokken vennootschap. Hetzelfde geldt bij het schrijven van putopties als de aandelen waarop de opties zien op dat moment geen deelneming vormen voor de koper (ongedekt geschreven putopties).
Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 12 mei 2017 (gepubliceerd 17 mei), ECLI:NL:RBNHO:2017:3798
Geef een reactie