Om taxplanning door aanstaande echtgenoten in toom te houden, heeft het kabinet een wijziging van de Successiewet voorgesteld. Deze wijziging houdt in dat bij een ‘scheve’ verdeling van de huwelijksvermogensgemeenschap schenk- of erfbelasting verschuldigd wordt. Mr. dr. Chris Dijkstra heeft veel kritiek op de tevens voorgestelde regeling tegen nephuwelijken.
In het programma Tax Talks is Dijkstra dieper ingegaan op de wijziging in de Successiewet om taxplanning in te perken bij het trouwen in algehele huwelijksgemeenschap of het wijzigen van de huwelijkse voorwaarden. Hoofdregel is dat geen schenkbelasting is verschuldigd bij het aangaan van een huwelijk. Schenkbelasting wordt wel verschuldigd in het geval dat:
-
het aandeel van de minstvermogende in het totale vermogen hoger wordt dan 50%; of
-
het aandeel van de meestvermogende in het totale vermogen toeneemt.
Dijkstra vindt het opvallend dat de bovengenoemde regeling ook gaat gelden voor samenwonenden die een notarieel samenlevingscontract hebben. Het gaat dan om afspraken waarbij bij het einde van de samenleving door overlijden, de langstlevende meer krijgt dan 50% van het totale vermogen. Je bent dan nu al schenkbelasting verschuldigd voor iets wat mogelijk in de toekomst gaat plaatsvinden.
Maatregel nephuwelijken
Verder heeft Dijkstra vooral moeite met de regeling tegen nephuwelijken. Wanneer is sprake van een nephuwelijk? Aanwijzingen daarvoor kunnen de duur van het huwelijk, een groot verschil in vermogens, aanwezigheid van een familieband of een groot verschil in leeftijd zijn. Bij een kortdurend huwelijk zal een inspecteur dan makkelijk kunnen zeggen dat sprake was van een nephuwelijk, terwijl de ex-echtgenoten bij het aangaan van het huwelijk nooit de bedoeling hebben gehad om schenk- of erfbelasting te ontlopen.
Meer weten?
De Tax Talks uitzending van 21 september 2017 met gastheer mr. Philip Ruys, mr. dr. Chris Dijkstra en mr. Michel Ruijschop stond volledig in het teken van het Belastingplan 2018 en overige fiscale maatregelen 2018. Deze uitzending is binnenkort on demand beschikbaar in uw account.
Bent u nog geen abonnee? Meld u dan nu aan.
Meer informatie: Overige fiscale maatregelen 2018
Geef een reactie