Hoe hoort u als adviseur te handelen? Hoe zit het met de risico’s en bewijsrecht? Waarom is het zo belangrijk een pleitbaar standpunt te hebben? Dick Barmentlo behandelt binnenkort op Tax Talks in de focusuitzending de ‘Do’s en don'ts in het aangifteproces'.
Als adviseur heb je als lid van een beroepsorganisatie te maken met beroepsregels. Deze regels gelden in feite ook als je geen lid bent van een beroepsorganisatie, omdat het zogeheten open normen zijn. Belangrijk is om als adviseur discreet te handelen, zoals je beroepsgenoten dat ook zouden doen.
Pleitbaar standpunt van belang
Voor een adviseur is het belangrijk bij twijfel aan de juistheid van de verkregen informatie voor het verzorgen van een aangifte onderzoek te doen. Door het verzamelen van alle relevante informatie en het analyseren hiervan, kun je je standpunt goed onderbouwen en een pleitbaar standpunt innemen. Een pleitbaar standpunt voorkomt niet alleen een vergrijpboete voor de cliënt, maar ook een mogelijke boete voor de adviseur. Daarnaast voorkomt het in ieder geval ook strafvervolging.
Fiscale bewijsregels
In de fiscaliteit geldt de vrije bewijsleer. Een algemene vuistregel is dat voor bewijs dat meer belasting verschuldigd is, de fiscus het bewijs moet leveren en voor het bewijs dat minder belasting is verschuldigd, de belastingplichtige. De rechter kan hier echter van afwijken en bepalen wie ‘de meest gerede’ partij is. In het algemeen geldt dat voor het leveren van bewijs volstaan kan worden met het aannemelijk maken. Soms heeft de belastingplichtige een verzwaarde bewijslast, hij moet dan ‘doen blijken’ dat het standpunt van de Belastingdienst onjuist is. Die verzwaarde en omgekeerde bewijslast is in twee gevallen van toepassing, namelijk bij het niet doen van de vereiste aangifte en bij het onherroepelijk worden van de informatiebeschikking.
Wet: Artikelen 27e, 47, 52a, 53, 67cc tot en met 67f AWR
Geef een reactie