De vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI) is met ingang van 20 september 2016 fiscaal minder aantrekkelijk. Vermogende families zullen nu voor hun beleggingsstrategie en de (fiscale) structurering daarvan op zoek gaan naar alternatieven. De deelnemingsvrijstelling en de bedrijfsopvolgingsregeling kunnen mogelijkheden zijn om een strategie voor directe investeringen op fiscaal efficiënte wijze vorm te geven. In de nieuwste editie van Vakblad FamilieZaken, 2017-4 gaan drs. Patrick Stadhouders, mr. Erwin Trum en drs. Niels Govers (Clavis) in op de mogelijkheden.
Directe investeringen zijn zeer divers waaronder private equity, direct vastgoed en directe leningen. Iedere categorie heeft haar eigen dynamiek alsmede afwijkende rendement- en risicokarakteristieken.
Impactinvesteringen: ‘doing well by doing good’
Een sterk gegroeide en geprofessionaliseerde investeringscategorie binnen de directe investeringen is impactinvesting: investeren met als doel naast een aantrekkelijk financieel rendement ook een hoog sociaal/ecologisch/maatschappelijk rendement (impactfactor) te behalen; ‘doing well by doing good’.
Impactinvesteringen kunnen bovendien zorgen voor verbinding tussen generaties binnen vermogende families en een mogelijkheid bieden om volgende generaties te betrekken en zodoende kennis te laten maken met het vermogen(sbeheer) terwijl het tegelijkertijd – eventueel naast of als onderdeel van de ondersteuning van goede doelen – een verdere invulling kan geven aan het familievermogen.
Fiscale mogelijkheden
Naast het bepalen van de juiste investeringsstrategie en het selecteren van de juiste fondsen, is het ook van belang om de investeringen op een fiscaal efficiënte wijze in de vennootschappelijke structuur te plaatsen. Indien wordt geïnvesteerd van uit een normaal vennootschapsbelastingplichtig lichaam (zonder VBI-status) is in beginsel 25% vennootschapsbelasting verschuldigd voor het daadwerkelijk behaalde resultaat op de investering. Door te investeren in directe investeringen waarop de deelnemingsvrijstelling van toepassing is, kunnen de inkomsten uit de directe investeringen zonder heffing van vennootschapsbelasting in de holdingvennootschap worden ontvangen.
Bedrijfsopvolgingsregeling
Onder voorwaarden is het bij directe investeringen – anders dan bij beleggingen op de financiële markten – in sommige gevallen ook mogelijk dat de bedrijfsopvolgingsregeling van toepassing is.
Door gebruik te maken van de bedrijfsopvolgingsregeling kan (een deel van) het familievermogen fiscaal vriendelijk worden overgedragen aan de volgende generatie. Dit vergt uiteraard een goede planning onder andere bij de selectie van de directe investeringen.
Directe investeringen en impactinvesteringen zijn een mooie aanvulling op meer traditionele beleggingen op financiële markten. Investeren vanuit een holdingvennootschap met toepassing van de deelnemingsvrijstelling en de mogelijkheid tot het toepassen van de bedrijfsopvolgingsregeling is een aantrekkelijk alternatief voor de VBI. Bovendien is de ervaring dat directe investeringen meer ‘tastbaar’ zijn en een meer ondernemend karakter hebben. Zodoende is het ook een goed aanknopingspunt om de (op)volgende generatie te betrekken bij het vermogen(sbeheer), al dan niet middels een hiertoe in te richten family governance structuur (zoals een familiestichting).
Meer lezen? Neem nu een proefabonnement Vakblad FamilieZaken van 2 nummers.
Geef een reactie