Over het pensioen in eigen beheer (PEB) is al heel veel gezegd. Het is het onderwerp van het jaar. De praktijk is druk aan het uitfaseren. In Tax Talks sprak gastheer mr. Philip Ruys hierover met mr. Wil Vennix, voorzitter van het Register Belastingadviseurs (RB).
Volgens Wil Vennix zijn er rondom de oudedagsverplichting (ODV) grote knelpunten. Dit komt omdat er veel onduidelijkheid is blijven bestaan. Tijdens de parlementaire behandeling en bij de indiening van het Wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen zijn er door parlementariërs en ook door beroepsgroepen allerlei vragen gesteld, maar daar is aanvankelijk niets mee gedaan. Er is toen bijvoorbeeld al gevraagd hoe een ODV zou vererven? Pas recentelijk is in een besluit duidelijkheid gekomen over hoe de Belastingdienst aankijkt tegen vererven van een ODV.
Afweging
Een ander, nog recenter besluit, is verschenen over het omzetten van een ingegane ODV in een lijfrente. Volgens Vennix is het fijn dat het nu mogelijk is geworden om een ingegane ODV om te zetten in een lijfrente. Jammer alleen dat het pas vanaf 8 december 2017 mogelijk is geworden om een ODV om te zetten. Een heleboel mensen hebben al een afweging gemaakt tussen afkopen of een ODV mede op basis van die ODV en het feit dat als die ODV eenmaal is ingegaan, de B.V. ten minste 20 jaar moet blijven bestaan om de ODV te kunnen blijven uitkeren. Een ander punt is dat het omzetten waarschijnlijk alleen mogelijk is gedurende de eerste vijf jaar na ingangsdatum van de ODV-uitkeringen. In de praktijk zie je dat juist na die vijf jaar de behoefte ontstaat om een ingegane ODV in een lijfrente om te zetten. Wat gebeurt er? Er overlijdt een dga en er blijft iemand achter die niets met de B.V. heeft en die gebrekkig wordt. Er komen problemen, er wordt nog wat verkocht, uiteindelijk gaat het nog maar om een uitkering van zo’n tien, twintig of dertigduizend euro per jaar en daar moet die B.V. nog jaren voor intact gehouden worden.
Wil Vennix is van mening dat als een ODV iets nieuws is, je er ook soepeler mee om zou moeten gaan. Als het geen lijfrente is, dan kun je de regels toch ruimer en soepeler maken?
Begin 2018 komt het pensioen in eigen beheer ook aan de orde in Tax Talks. Dan besteedt Gerard Staats weer uitgebreid aandacht aan dit onderwerp.
Meer weten?
Meer over de positieve gevolgen van het uitfaseren van het dga-pensioen in de live-uitzending van Tax Talks van 14 december 2017. Deze is binnenkort on demand beschikbaar.
Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier aanmelden.
Wet: art. 38n, 38o, 38p en 38q Wet LB 1964
Geef een reactie