Schending van de administratie- of bewaarplicht of de informatieplicht door de belastingplichtige of administratieplichtige kan de inspecteur vastleggen in een informatiebeschikking. Die informatiebeschikking kan leiden tot omkering van de bewijslast. Hiertegen bezwaar maken neemt veel tijd in beslag en bovendien verlengt het de aanslagtermijn.
De Belastingdienst kan een informatiebeschikking uitvaardigen als de belastingplichtige of administratieplichtige bepaalde verplichtingen niet nakomt. In de regel gaat het daarbij om het niet nakomen van de informatieverplichting na een ontvangen verzoek van de Belastingdienst of het niet nakomen van de administratieverplichting of bewaarplicht. De andere situaties waarbij de Belastingdienst een informatiebeschikking kan uitvaardigen, laten we hier buiten beschouwing.
Disproportioneel
Ga bij een informatiebeschikking na of er formele of materiële gebreken kleven aan die informatiebeschikking en als dat het geval is, of bezwaar maken zinvol is. Denk bij formele gebreken bijvoorbeeld aan de vraag of de informatiebeschikking wel op de juiste wijze en aan de juiste belastingplichtige bekend is gemaakt. Bij materiële gebreken gaat het om de inhoud van het informatieverzoek. De Belastingdienst mag niet zomaar in het wilde weg informatie opvragen. Er kan dan sprake zijn van zogeheten ‘fishing expedition’. Ook kan de Belastingdienst vragen om informatie die de belastingplichtige niet of met uitzonderlijk veel moeite kan verkrijgen. Is dat het geval? Dan hoeft een belastingplichtige die informatie niet te verschaffen.
Is het in alle gevallen zinvol bezwaar te maken? Een informatiebeschikking kan leiden tot omkering van de bewijslast, maar dat hoeft niet. Er volgt geen omkering als dit disproportioneel is. Er kan ook sprake zijn van een gering verzuim, als de niet verstrekte informatie van ondergeschikt belang is. Bezwaar maken tegen de informatiebeschikking is dan niet nodig. Voldoende is dan om alleen bezwaar te maken tegen de aanslag die wordt opgelegd nadat de informatiebeschikking definitief is geworden.
Meer weten?
Kan de Belastingdienst de bewijslast niet meer omkeren na een succesvol bezwaar tegen de informatiebeschikking? Mr. Peer Caljé laat op Tax Talks in de e-learning ‘Bezwaar maken tegen de informatiebeschikking: altijd doen?’ zien dat omkering van de bewijslast niet alleen uit een definitieve informatiebeschikking volgt.
Bent u nog geen abonnee? Meld u dan nu aan.
Geef een reactie