Uit onderzoek van MKB Belangen blijkt dat ruim een derde van de betrokken ondernemers niet op de hoogte is van de nieuwe situatie. Dat zou onder meer liggen aan pensioenvoorlichting vanuit de overheid en adviseurs.
Van de deelnemers aan het onderzoek heeft 82 procent een pensioenvoorziening in eigen beheer opgebouwd. Hiervan staat slechts 15 procent achter de afschaffing. Volgens MKB Belangen is de gemiddelde ondernemer erg afhankelijk van de boekhouder of accountant. Zo’n 64 procent van de deelnemers vindt het erg ingewikkelde materie. Vooralsnog kozen de ondervraagden die wél op de hoogte zijn van de situatie vooral voor afkopen en het geld privé houden (24 procent). Verder kozen zij voor omzetten naar een andere oudedagsvoorziening (17 procent), premievrij maken (15 procent), afkopen en uitlenen aan de B.V. als werkkapitaal (11 procent) en overhevelen naar een lijfrente (10 procent). Aan de andere kant heeft een groep van 35 procent nog helemaal niet nagedacht over de uitfasering van het pensioen in eigen beheer. Ruim twee derde van deze groep heeft ook geen externe adviseur op dit gebied.
Uiterlijk 30 juni moet de opbouw van het pensioen in eigen beheer zijn stopgezet of een elders verzekerd deel zijn teruggehaald, nu de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale maatregelen in werking is getreden (zie ook: Acties dga-pensioen: wat, wanneer en hoe?). Zorg ervoor dat uw cliënten niet voor verrassingen komen te staan en grijp uw kans om uw cliënten goed te informeren over het pensioen in eigen beheer!
Zoekt u de tools en documentatie om praktijkgericht te adviseren over de uitfasering van het pensioen in eigen beheer? Om u tijd te besparen ontwikkelde Licent Academy de Toolkit Afwikkeling dga-pensioen.
Wordt u liever bijgepraat over alle ins & outs van de Oudedagsverplichting? Schrijf u dan nu in voor de Verdiepingscursus Oudedagsverplichting bij afwikkeling PEB van woensdag 14 juni 2017.
Meer informatie: MKB Belangen, 27 januari 2017
Geef een reactie