De heer T. Rietveld MFP FFP CFP benadert het vraagstuk van het uitfaseren van het pensioen in eigen beheer vanuit een fiscaal/economische benadering. Hij benadrukte het belang van een integraal financieel plan voor de dga tijdens het symposium Uitfasering pensioen in eigen beheer dat op 21 maart 2017 plaatsvond.
Het belang van een financieel plan
Financiële planning is van belang omdat het leidt tot inzicht en overzicht vanuit een integrale benadering:
- legt dwarsverbanden bloot;
- toont risico’s en mogelijkheden van vervlechting;
- toont zicht op fiscale optimalisatiemogelijkheden; en
- maakt haalbaarheid van gewenst netto besteedbaar inkomen echt inzichtelijk.
Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat een rekenmodel altijd is gebaseerd op veronderstellingen.
Fiscaal-economische variabelen
In het model dat de heer Rietveld liet zien, komen de verbanden tussen de verschillende fiscaal-economische variabelen goed tot uitdrukking. Fiscaal-economische variabelen zijn onder andere de IB-druk over pensioenuitkeringen of uitkeringen uit de oudedagsverplichting, verwacht rendement in de B.V., verwacht rendement privé, verwachte stijging van de pensioenuitkering, tarief vennootschapsbelasting, tarief aanmerkelijk belang en tarief box 3. Ook van belang is het antwoord op de vraag of het verlies in de B.V. verrekenbaar is en wat de jaarlijkse kosten zijn voor het handhaven van een premievrije pensioenregeling.
Andere aspecten
De heer Rietveld gaf aan dat ook andere aspecten dan de hiervoor genoemde fiscaal-economische aspecten van belang zijn: de wens van de klant, meer eenvoud of lagere kosten. Ook kan het zijn dat civielrechtelijke aspecten een ander licht werpen op een gemaakte keuze of dat daardoor de keuze juist niet kan worden gemaakt. Ook in financieel opzicht moet bijvoorbeeld afkoop mogelijk zijn. Kan de B.V. de verschuldigde loonheffingen wel opbrengen? Heeft de B.V. het geld niet nodig voor overige investeringen? Een psychologisch effect: wil de klant de verschuldigde belastingen wel betalen?
Let op lage opbrengst activa en pensioen eigen beheer
Extra aandacht verdient de B.V. met vrije bestaande winstreserves, een laag rendement over de activa en hoge IB-druk over het pensioen in eigen beheer en het risico van langleven. Hierdoor gaan winstreserves via box 1 naar privé in plaats van via box 2. Extra belastingheffing is het gevolg.
Symposium gemist? Schrijf u dan nu in voor het Symposium Uitfasering pensioen in eigen beheer dat op 16 juni 2017 weer plaatsvindt op Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn.
Geef een reactie