In een brief aan de Eerste Kamer beantwoordt staatssecretaris Wiebes van Financiën vragen over het verschil tussen een bepaald elders verzekerd deel en een onbepaald elders verzekerd deel.
Volgens Wiebes is het niet zo dat de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen (Wet uitfasering PEB) dwingt tot het overhevelen van extern verzekerd pensioenkapitaal naar een eigenbeheerlichaam. Wel is het zo dat het overhevelen van extern pensioenkapitaal naar een eigen beheerlichaam na de coulanceperiode (tot 1 juli 2017) niet zonder fiscale sancties mogelijk is. Tevens is het volgens de staatssecretaris van belang onderscheid te maken tussen de verschillende rollen die een vennootschap kan hebben: de werkgever-bv, die een pensioentoezegging doet en de rol van een vennootschap als pensioenverzekeraar/uitvoerder. Daarnaast zijn twee situaties mogelijk: een externe verzekering door een dekkingspolis en een gesplitste uitvoering van een pensioenregeling (dit laatste is het meest gebruikelijk).
Twee situaties kunnen bij een onbepaald deel elders verzekeren van toepassing zijn:
1. Het eigenbeheerlichaam zet de premiebetaling voor het elders verzekerde onbepaalde gedeelte stop.
2. Het eigenbeheerlichaam zet de premiebetaling door zoals was overeengekomen met de verzekeraar.
De staatssecretaris schrijft dat in beide situaties de werkgever-bv de pensioentoezegging de dga moet aanpassen. Als gevolg van de Wet uifasering PEB, mag een directeur-grootaandeelhouder na afloop van de coulancetermijn geen pensioen meer bij een eigenbeheerlichaam opbouwen. Er is dan ook aanpassing van de pensioenovereenkomst nodig. Wel kan nog steeds sprake zijn van een eindloon- of middelloonregeling die gedeeltelijk wordt uitgevoerd door een professionele verzekeringsmaatschappij door middel van een op te bouwen pensioenkapitaal.
In beide situaties blijft het eigenbeheerlichaam alleen een toegelaten aanbieder voor de tot het einde van de coulancetermijn opgebouwde pensioenaanspraken waarvan het eigenbeheerlichaam als verzekeraar optreedt. Dat geld niet voor het deel van het pensioen dat is ondergebracht bij en verzekerd is door een professionele verzekeringsmaatschappij op dat moment. Aanpassing van de pensioenovereenkomst met de eigen B.V. is dus noodzakelijk.
Meer informatie: Ministerie van Financiën, 13 april 2017
Geef een reactie