Hoewel staatssecretaris Wiebes (Financiën) aanstuurde op belastingherziening, lijkt het erop dat coalitie VVD, CDA, D66 en GroenLinks dit op de lange baan schuift. Het vraagstuk nivelleren of denivelleren is een groter struikelblok, zo vertelden twee hoogleraren aan het FD.
In zijn eerste gesprek met verkenner Edith Schippers zette VVD-leider Mark Rutte lastenverlaging voor de middenklasse in combinatie met een herziening van het belastingstelsel, bovenaan op zijn lijstje met de belangrijkste vijf opgaven voor het nieuwe kabinet. Echter vertelden hoogleraren Koen Caminada en Peter Kavelaars tegen het FD dat zij de kans op een belastingherziening tijdens de komende kabinetsperiode op nul inschatten. Rutte zou de afgelopen jaren weinig blijk hebben gegeven dat hij wil herzien.
Caminada en Kavelaars zaten beiden in commissies die voorbereidend werk deden voor een herziening van het belastingstelsel. Naast de inhoudelijke verschillen tussen partijen is het praktisch niet mogelijk volgens de hoogleraren. De laatste grote herziening van 2001 had een doorlooptijd van meer dan acht jaar. Bovendien zouden het ministerie van Financiën en de Belastingdienst niet over genoeg capaciteit beschikken om een herziening van het belastingstelsel door te voeren, omdat zij hun handen vol hebben aan de Europese richtlijnen tegen belastingontwijking door multinationals. Toch moeten er genoeg andere urgente fiscale problemen worden opgelost volgens de hoogleraren. Probleemanalyses van de vier partijen op dit gebied lopen niet ver uiteen. Zo willen alle vier de partijen de lasten op arbeid verlagen. De standpunten over de beste oplossingen liggen echter wel ver uiteen.
Meer informatie: FD, 14 april 2017
Geef een reactie