Uit een Kamerbrief van de staatssecretaris van Financiën blijkt dat de Belastingdienst haar informatieplicht over rulings niet nakomt. Dit heeft te maken met de hoge administratieve druk, waardoor de uitwisseling van rulings vertraging oploopt.
De Belastingdienst is verplicht om rulings te delen met andere landen. Deze afspraak is gemaakt binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en verder uitgewerkt binnen de EU. Er zijn verschillende redenen voor de vertraging in de uitwisseling van rulings. Allereerst moet Nederland veel meer rulings aanleveren dan andere landen. Waar het bij andere landen om niet meer dan 200 rulings gaat, moet Nederland duizenden rulings uitwisselen. Ook moeten binnen de EU bijna twee keer zoveel rulings worden uitgewisseld, door afwijking van de rulingdefinitie van de Oeso. De uitwisseling van rulings gebeurt met standaardformulieren. De Belastingdienst worstelt met het invullen van de formulieren doordat de Oeso en de EU geen duidelijke uitleg geven over de gehanteerde begrippen. De Belastingdienst heeft een ‘task force’ gevormd voor de uitwisseling.
Uitstel
Nederland heeft de deadline van 1 januari 2017 voor het aanleveren van informatie over ongeveer 2.000 rulings niet gehaald. De Belastingdienst heeft uitstel gekregen van de Oeso, waardoor de deadline is doorgeschoven naar 31 december 2017. Deze deadline stond binnen de EU al voor de start van de uitwisseling. De rulings zijn veelal decentraal geregistreerd. Daarom moeten de 13.000 Nederlandse rulings handmatig worden gecontroleerd op hun relevantie voor de uitwisseling. De staatssecretaris van Financiën verwacht dat jaarlijks ook over 2.000 nieuwe rulings informatie moet worden uitgewisseld.
Meer informatie: Stand van zaken uitwisseling informatie over rulings, 11 januari 2017
Geef een reactie