Cumulatief preferente aandelen kunnen binnen de ‘familiesetting’ een rol vervullen bij de fiscaal vriendelijke overdracht van vermogen dat vrijkomt bij de verkoop van de onderneming. Drs. John Bult licht toe hoe dit werkt en welke aandachtspunten er zijn voor de praktijk.
In de Wet op de inkomstenbelasting en de Successiewet is bepaald dat in beginsel alleen de vererving (of schenking) van een materiële onderneming kwalificeert voor de doorschuiffaciliteiten respectievelijk de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Toch kan ook bij de vererving van een cumulatief preferent aandelenbelang onder bepaalde voorwaarden een beroep worden gedaan op deze faciliteiten, waardoor een besparing van erf- of schenkbelasting of uitstel van inkomstenbelasting wordt gerealiseerd. Drs. John Bult (zelfstandig gevestigd vermogensplanner en belastingadviseur) schetst op welke wijze de juiste structuur tot stand komt:
In het Vakblad Estate Planning dat in februari verschijnt, licht Bult onder andere deze overdracht middels cumulatief preferente aandelen toe en gaat hij dieper in op de voorwaarden voor een onbelaste omvorming in de inkomstenbelasting, voor doorschuiving van de verkrijgingsprijs en toepassing van de BOR.
Nog geen abonnee? Bestel dan nu een kennismakingsabonnement van het Vakblad Estate Planning!
Meer weten over cumulatief preferente aandelen? Volg de PE-Pitstop van John Bult op 12 april 2017!
Geef een reactie