De Belastingdienst heeft een ruim arsenaal aan controlebevoegdheden. De fiscale informatieverplichtingen zijn vérgaand, maar niet onbegrensd. Mr. A. Kan behandelt binnenkort in Tax Talks het controlebeleid van de Belastingdienst en gaat in op de risico’s die u als adviseur loopt bij een boekenonderzoek bij uw cliënt.
De Belastingdienst kan over steeds meer informatie beschikken. Dit komt met name door de voortschrijdende digitalisering van de samenleving. Ook op internationaal gebied vindt er steeds meer digitale informatieverstrekking plaats. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Common Reporting Standard’, ‘Country by Country reporting’ en de automatische uitwisseling van rulings en bankgegevens binnen de Europese Unie (EU). Die modernisering en automatisering is ook terug te vinden in de technieken die de Belastingdienst gebruikt om te controleren. Steeds vaker zoekt de fiscus door middel van intelligente computersoftware naar kennelijke fouten in de administratie, zoals een groot aantal werknemers met hetzelfde adres of horecabonnen gedateerd op zondag.
Met bovengenoemde ontwikkelingen moet u als adviseur rekening houden. Snel een standpunt innemen over de uitleg van een aangifte om het controleonderzoek ‘de kop in te drukken’ is zelden in het belang van uw cliënt. Wacht tot het onderzoek is afgerond, inzage is verkregen in het controledossier en u een correctie volledig kunt beoordelen.
Grenzen controlebevoegdheid fiscus
De controlebevoegdheid van de inspecteur is ruim, maar kent ook grenzen. Een belangrijke beperking is dat de informatiebevoegdheid van de inspecteur uitsluitend ziet op het verzamelen van feitenmateriaal waarvan de bewijslast op de inspecteur rust. Over deze en andere belangrijke aspecten over belastingcontroles leest u bij Tax Talks in de binnenkort te verschijnen e-learning ‘Fiscale controlebevoegdheden anno 2017.’ Ook leest u daarin meer specifiek over uw verplichtingen bij het suppleren van aangiften omzetbelasting voor uw cliënt. Bent u nog geen abonnee? Meld u dan nu aan.
Wet: Artikel 47, 49, 52 en 53 Algemene Wet inzake Rijksbelastingen
Geef een reactie