Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst heeft in een Vraag & Antwoorddocument aangegeven wie instemmingsgerechtigde (gewezen) partner is bij afkoop of omzetting van het pensioen in eigen beheer in een oudedagsverplichting.
Partner
Partner als bedoeld in artikel 38n, vierde lid, Wet LB is de echtgenoot of geregistreerde partner van de dga of de partner van de dga in de zin van de tussen de dga en zijn B.V. gesloten pensioenovereenkomst.
Instemming
Voldoet iemand aan het hiervoor genoemde partnerbegrip, dan moet deze partner instemmen en het informatieformulier mede ondertekenen. Instemming van een samenwoonpartner is alleen dan vereist als deze samenwoonpartner een partner is in de zin van de pensioenovereenkomst tussen de dga en zijn B.V. Heeft een dergelijke samenwoonpartner geen rechten ten aanzien van de in eigen beheer verzekerde pensioenaanspraak, dan is de schriftelijke instemming van deze partner niet nodig.
Gewezen partner
De instemmingsgerechtigde gewezen partner van de dga is degene die na scheiding, verbreking geregistreerd partnerschap of na einde van de partnerrelatie in de zin van de pensioenovereenkomst gerechtigd is (gebleven) tot een deel van het in eigen beheer verzekerde pensioen. Het gaat erom of een gewezen partner recht heeft gehouden op een deel van het pensioen in eigen beheer in de vorm van een partnerpensioen of een afgeleid recht op een deel van het ouderdomspensioen van de dga.
Heeft een dga een huidige partner en één of meerdere gewezen partners? Dan moet voor elk van hen een apart informatieformulier worden ingevuld en opgestuurd naar de Belastingdienst.’
Meer informatie: Centraal Aanspreekpunt Pensioenen, 2 juni 2017
Geef een reactie