Op 1 april 2017 komen de tijdklemmen voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW) in alle situaties te vervallen. In Tax Talks waarschuwt dr. Chris Dijkstra dat dit nog niet betekent dat het fiscaal laten vrijvallen van een KEW altijd voordelig is.
In de Wet Overige fiscale maatregelen 2017 was al een verruiming opgenomen voor de vrijstelling van (een deel van) de rente in de uitkering van een kapitaalverzekering eigen woning (KEW), beleggingsrecht eigen woning (BEW) of een spaarrekening eigen woning (SEW). Onder bepaalde omstandigheden vervallen de voorwaarden om minstens vijftien of twintig jaar (voor een hogere vrijstelling) premies te hebben betaald. Deze voorwaarden staan bekend als de tijdklemmen. Feitelijk betreft het hier een codificatie van een goedkeuring in het besluit van de staatssecretaris van Financiën, nr. BLKB 2014/2168M. Deze codificatie is al ingegaan op 1 januari 2017. Maar per 1 april 2017 moeten de tijdklemmen zelfs geheel komen te vervallen. Zie ook: ‘Vervallen tijdklemmen kapitaalverzekeringen'. Dit geldt ook voor de Brede Herwaarderingskapitaalverzekering.
Een klus voor financiële planners
Dijkstra ziet in deze maatregel een wenselijke vereenvoudiging. Maar hij wijst erop dat de rentevrijstelling nog steeds is gebonden aan voorwaarden. Men moet jaarlijks een premie betalen en daarbij binnen de bandbreedte blijven. En in beginsel moet de uitkering dienen voor de aflossing van de eigenwoningschuld. Zelfs in gevallen waarin men de uitkering fiscaal gezien niet hoeft te gebruiken om de eigenwoningschuld af te lossen, is het nog maar de vraag of de bank akkoord gaat met een ander bestedingsdoel. Verder raadt Dijkstra aan na te gaan hoe voordelig het aanhouden van de KEW is. Dit zal een kwestie zijn van maatwerk, waarbij de hulp van een financieel planner zeer wenselijk is.
Wet: artikel 10bis.6 Wet IB 2001
Meer informatie: Tax Talks 21 februari 2017
Geef een reactie