De fiscus vraagt met enige regelmaat fiscale due diligence rapporten op. In het programma Tax Talks geeft mr. drs. P.E.C. Vossenberg aan dat u niet verplicht bent om het due diligence rapport te overleggen.
Bij overnames van ondernemingen vindt vaak een fiscaal due diligence onderzoek plaats. Dit onderzoek geeft inzicht in de fiscale risico’s en mogelijkheden van een targetvennootschap. Voor de inspecteur is zo’n due diligence rapport een document waarmee hij alle belangrijke fiscale risico’s op een presenteerblaadje gepresenteerd krijgt. In de praktijk zien we dan ook dat de fiscus regelmatig een due diligence rapport opvraagt. Als dat gebeurt, moet u dit dan aan de Belastingdienst overleggen? Mr. drs. P.E.C. Vossenberg geeft in Tax Talks aan dat u dit niet aan de fiscus hoeft te overleggen met een beroep op het informele verschoningsrecht dat u hebt. Strikt formeel gezien zou de fiscus nog wel inzage kunnen eisen in de feiten uit het rapport. U zou dan de bevindingen uit het rapport moeten verwijderen. Dit gebeurt in de praktijk echter niet of nauwelijks.
De fiscus kan echter via ‘de achterdeur’ alsnog aan belangrijke informatie komen door het opvragen van de koopovereenkomst. In deze overeenkomst zijn vaak garanties en vrijwaringen opgenomen over fiscale aangelegenheden, waardoor de Belastingdienst belangrijke fiscale informatie op het spoor kan komen. In de uitzending van Tax Talks geeft Vossenberg een oplossing, waarbij de koopovereenkomst de belastingdienst minder belastende informatie geeft.
Wet: artikel 47 Algemene wet inzake rijksbelastingen
Meer informatie: Focus Fiscale Due Diligence
Geef een reactie