Een instelling die ter verkrijging van de ANBI-status onjuiste informatie verstrekt kan niet vertrouwen op het keurmerk dat de inspecteur afgeeft. De fiscus mag in dat geval de ANBI-beschikking met terugwerkende kracht intrekken. Zo heeft Hof Amsterdam beslist in een verwijzingszaak.
Het ging om een stichting die een museum van oldtimers en andere antieke vervoermiddelen exploiteerde. Per 1 januari 2008 was de stichting aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Na beoordeling van de ANBI-status in 2010 en een daaropvolgend boekenonderzoek in 2011 trok de inspecteur de ANBI-beschikking met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 in. Hof Den Haag besliste dat de stichting erop kon vertrouwen dat de inspecteur bij het verlenen van de ANBI-status een weloverwogen standpunt had ingenomen, met inachtneming van alle relevante gegevens over de feitelijke activiteiten. A-G Niessen was het echter met rechtbank eens dat de ANBI-status vanaf 1 januari 2008 moest worden ingetrokken. Ook de Hoge Raad kon zich niet vinden in de hofuitspraak. De ANBI-beschikking was immers gebaseerd op onjuiste door de stichting verstrekte gegevens. De Hoge Raad vernietigde de hofuitspraak en verwees de zaak naar Hof Amsterdam. Het hof moest onderzoeken of de inspecteur in strijd had gehandeld met het vertrouwensbeginsel en/of het gelijkheidsbeginsel. Volgens het hof was hiervan geen sprake. Dat de inspecteur de stichting op grond van het daartoe ingevulde standaardaanvraagformulier als ANBI had aangemerkt, betekende niet dat de inspecteur daarmee een weloverwogen standpunt had ingenomen met inachtneming van alle relevante feiten en omstandigheden. Ook het beroep op het gelijkheidsbeginsel faalde. De stichting was niet vergelijkbaar met 381 muziekverenigingen die pas per 1 januari 2010 en dus niet met terugwerkende kracht hun ANBI-status verloren.
Wet: artikel 6.33, derde lid, Wet op de inkomstenbelasting (oud) en artikelen 41a t/m 41d Uitvoeringsregeling Wet IB2001 (tekst 2008)
Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam, 17 november 2016 (gepubliceerd op 25 januari 2017),
Geef een reactie