Aan het wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer liggen vooral fiscale en budgettaire motieven ten grondslag. Eigendomsvragen worden niet geregeld of zijn onderbelicht gebleven, aldus mr. F.H. van der Kamp tijdens het Symposium Uitfasering pensioen in eigen beheer dat op 21 maart 2017 plaatsvond.
Toegezegde verdeling oudedagsverplichting is afkoop?
Er is nog veel onduidelijk. Kan tijdens het huwelijk de helft van de oudedagsverplichting wel worden toegescheiden aan de partner? De dga is geen eigenaar van de oudedagsverplichting. Bovendien bepaalt artikel 19b Wet op de loonbelasting 1964 dat (gedeeltelijke) afkoop van een pensioenregeling tot sancties leidt. Voor de loonbelasting kwalificeert de oudedagsverplichting als een pensioenregeling. De gedeeltelijke toedeling van de oudedagsverplichting lijkt fiscaal te kwalificeren als afkoop. Er is in artikel 19b Wet op de loonbelasting 1964 geen uitzondering opgenomen voor toedeling van de oudedagsverplichting.
Mismatch bij voorgestelde verdeling oudedagsverplichting?
Van der Kamp wees ook op het volgende. Artikel 3.102 Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001) bepaalt dat belast is hetgeen wordt ontvangen in het kader van (echt-)scheiding ter zake het recht op verrekening van pensioenrechten. Een oudedagsverplichting is in de Wet IB 2001 niet gelijkgesteld met pensioen. Een risico doet zich voor als een dga aan zijn partner een recht op verdeling van de oudedagsverplichting voorstelt. In dat geval wordt de partner op grond van artikel 3.102 Wet IB 2001 wel hiervoor belast, maar kan de betalende dga geen aftrek claimen. Voor aftrek van de betaling door de dga eist artikel 6.3 Wet IB 2001 namelijk dat de betaling rechtstreeks uit het familierecht voortvloeit. Dat is niet het geval.
Symposium gemist? > Schrijf u dan nu in voor het Symposium Uitfasering pensioen in eigen beheer op 16 juni 2017 te Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn.
Geef een reactie