De Tweede Kamer heeft 11 september 2018 twee moties aangenomen die zijn ingediend bij het debat over het verslag van de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies.
Aangenomen zijn de moties:
– voor onderzoek naar de mogelijkheden om domicilieverlening door de trustsector aan doorstroomvennootschappen en brievenbusmaatschappijen onmogelijk te maken en hierover binnen een halfjaar aan de Kamer te rapporteren. Aanleiding voor de motie is dat DNB al jaren ernstige misstanden constateert in de trustsector en dat de trustsector een belangrijke poortwachtersfunctie vervult, onder andere door nieuwe rechtspersonen een (post)adres te verschaffen en
– om binnen acht maanden een voorstel te doen voor een verplichting voor bepaalde stichtingen om een jaarrekening te deponeren en in ieder geval te kijken, of de stichting een onderneming drijft, of de winst dan wel de omzet boven een te bepalen grens uitkomt. Aanleiding voor de motie is dat stichtingen veelal niet verplicht zijn om een jaarrekening te deponeren en gebruikt kunnen worden voor belastingontwijkingsconstructies.
Verworpen zijn twee moties:
– de mogelijkheid te onderzoeken voor verzwaring van de bewijslast, dan wel de omkering van de bewijslast, waarbij het uitgangspunt wordt dat de belastingplichtige moet aantonen dat het voorkomen van meerdere landen in een eigendomsconstructie niet wordt ingezet voor belastingontwijking of verhulling van vermogen.
– een parlementaire enquête over fiscale constructies door vermogenden en bedrijven en de rol van Nederland in die fiscale constructies.
Geef een reactie