De veelbesproken memo’s over de afschaffing van de dividendbelasting werden dinsdagavond dan toch naar de Tweede Kamer gestuurd.
Daaruit blijkt dat ambtenaren van het ministerie van Financiën niet enthousiast waren over de afschaffing. ‘Het integraal afschaffen van de dividendbelasting ligt niet voor de hand’, stelt Financiën in één van de memo's die de onderhandelende partijen kregen toegestuurd. Belangrijkste argument daarvoor is dat de opbrengst vooral ten goede komt aan buitenlandse belastingdiensten. Ambtenaren spreken over het 'spekken van de buitenlandse schatkist'.
Vestigingsklimaat
De adviezen spreken elkaar tegen als het gaat om de invloed op het vestigingsklimaat. In het ene document wordt ronduit gesteld dat het afschaffen van de dividendbelasting geen rol speelt in de aantrekkelijkheid van Nederland als vestigingsland voor multinationals. In andere adviezen wordt er juist op gewezen dat het Nederland wel aantrekkelijker zou maken, precies het argument dat de regering eerder gebruikte voor de afschaffing. De inhoud van de documenten is ook onthullend over de rol die Unilever heeft gespeeld in de formatie. Het bedrijf lijkt via toenmalig staatssecretaris Eric Wiebes grote druk te hebben uitgeoefend op de formatie om de dividendbelasting af te schaffen. De rol van Wiebes is opmerkelijk omdat hij vrijdag 20 april nog ontkende dat hij van het bestaan van memo’s afwist.
Felle kritiek
De oppositie drong direct na de kabinetsformatie al aan op openbaarmaking van alle documenten die ten grondslag lagen aan het besluit de dividendbelasting in 2020 af te schaffen. Dit omdat deze belastingmaatregel in geen enkel verkiezingsprogramma stond en daarom tot grote verrassing van de oppositie in het regeerakkoord belandde. De maatregel werd al snel het felst bekritiseerde onderdeel van het regeerakkoord, omdat vooral buitenlandse aandeelhouders van het verdwijnen van de dividendbelasting profiteren. Nederlandse beleggers kunnen de belasting namelijk met hun inkomsten- of vennootschapsbelasting verrekenen. Premier Rutte weigerde de ambtelijke stukken over de dividendbelasting maandenlang vrij te geven, omdat ze volgens hem geen deel uitmaakten van het formatiedossier. Hij wekte zelfs de suggestie dat er helemaal geen ambtelijke memo's over de effecten van de dividendbelasting tijdens de formatie waren besproken. Eind vorige week bleek uit een wob-verzoek dat die documenten wel degelijk bestonden. Woensdag 25 april vindt het debat hierover plaats.
Meer informatie: Kamerbrief memo’s dividendbelasting, 24 april 2018
Geef een reactie