Staatssecretaris Snel van Financiën stuurt de Tweede Kamer antwoorden op vragen over het anonimiseren van vermogen via een commanditaire vennootschap. 'Er is geen reden voor de dga om niet meer op deze wijze een structuur op te zetten.'
De Belastingdienst voert geen vooroverleg meer over cv-structuren voor het anonimiseren van vermogen. De reden hiervoor ligt in de in 2015 aangenomen anti-witwasrichtlijn. Omdat de vierde anti-witwasrichtlijn geen wijziging brengt in de Nederlandse wet- en regelgeving zijn er voor de inspecteur geen mogelijkheden het standpunt te herzien. In 2015 is wel besloten geen zekerheid vooraf meer te geven op dergelijke structuren. De Belastingdienst heeft niet bijgehouden hoe vaak in het verleden vooroverleg over dit onderwerp heeft plaatsgevonden.
Marginale toetsting
Op grond van de wet en de gevestigde jurisprudentie toetst de Belastingdienst marginaal of er in civielrechtelijke zin sprake is van een cv. Daarvan is sprake als de vennoten zich verbinden om iets in gemeenschap in het economisch verkeer te brengen, met het oogmerk om het daaruit ontstane voordeel met elkaar te delen. Hier is in de regel al snel aan voldaan. Op basis van deze jurisprudentie toetst de Belastingdienst het fiscaal relevante open of besloten karakter van de cv aan de formele vereisten. Indien een cv een onderneming drijft in fiscale zin heeft de Hoge Raad bepaald, dat de vennoot die het beheersverbod overtreedt, wordt behandeld als beherend vennoot en daarmee als ondernemer in box 1 van de Wet op de Inkomstenbelasting 2001.
Zolang vaststaat dat er sprake is van een cv, dan wordt dit geen andere rechtsvorm doordat een commanditaire vennoot voor zijn fiscale doeleinden als beherend vennoot wordt behandeld. Indien de desbetreffende cv op grond van de wettelijke vereisten als een open cv kwalificeert en daardoor vennootschapsbelastingplichtig is, wordt dit ook niet anders. Voor de open cv geldt dat deze in de aangifte Vpb de winst die aan de beherend venno(o)t(en) toe komt op de winst van de cv in mindering moet brengen. In een uitzonderlijk geval kan dit er toe leiden dat de winst van de open cv, die dan overblijft tot nihil wordt gereduceerd. Dit betekent echter niet dat de open cv niet meer vennootschapsbelastingplichtig zou zijn.
Fiscaal geruisloze aandelenfusie
Snel kan niet uitsluiten dat nog steeds gebruik gemaakt wordt van de open cv in samenhang met anonimiseringsstructuren. De Belastingdienst geeft namelijk nog steeds wettelijk verplicht op verzoek beschikkingen af voor een fiscaal geruisloze aandelenfusie. Aangezien bij zo’n aandelenfusie de inkomstenbelastingclaim (i.c. de aanmerkelijkbelangclaim) juist behouden blijft en deze anonimiseringsstructuren niet opgezet zijn om minder inkomstenbelasting te betalen, noch om het vermogen buiten het zicht van de Belastingdienst te krijgen, is er geen reden voor de desbetreffende dga om niet meer op deze wijze een structuur op te zetten, die veelal slechts gericht is op het beschermen van de privacy van de vermogende(n) en zijn (hun) familie.
Meer weten?
De vakredactie van Sdu Licent Academy heeft in samenwerking met specialisten de Toolkit open fonds voor gemene rekening en open commanditaire vennootschap samengesteld. De toolkit bevat de modelovereenkomsten, modelbrieven en overige documentatie om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren.
Meer informatie: Antwoorden Kamervragen over het anonimiseren van vermogen via een commanditaire vennootschap, 20 november 2018
Geef een reactie