Ondernemers die prestaties verrichten via een webshop aan afnemers in andere EU-landen hebben te maken met zware administratieve lasten. Per 2021 wijzigt de wetgeving. Mr. Carola van Vilsteren is hier uitgebreid op ingegaan op Tax Talks.
Het is belangrijk een onderscheid te maken wie via de webshop de prestaties afneemt en de aard van de prestaties. Wanneer een Nederlandse ondernemer via een webshop goederen levert of diensten verricht aan consumenten of niet-ondernemers (B2C) in een ander EU-land, gelden de volgende regels als de afnemer niet beschikt over een btw-identificatienummer. Bij leveringen van goederen aan particulieren die in een ander EU-land wonen of rechtspersonen zonder een btw-identificatienummer die zijn gevestigd in een ander EU-land is Nederlandse btw verschuldigd. Een uitzondering is wanneer de afstandsverkopen regeling van toepassing is. Op basis hiervan is btw verschuldigd in het EU-land waar de afnemer gevestigd is, als de leveringen in een bepaald jaar naar het betreffend land een bepaalde omzet overschrijden. Deze drempelbedragen verschillen per EU-land. Wanneer de Nederlandse leverancier het drempelbedrag overschrijdt, moet hij het btw-tarief van het EU-land waar de afnemer woont in rekening brengen. Ook moet de ondernemer zich dan voor de btw registreren in het andere EU-land. Dit moet vanaf het moment dat de omzet van de leverancier voor het betreffende EU-land hoger is dan het drempelbedrag voor de rest van het jaar en moet ook het daarop volgende kalenderjaar.
Verzoek toepassing regeling afstandsverkopen
Om administratieve lasten bij het bijhouden van een administratie voor de drempelbedragen in meerdere EU-lidstaten te voorkomen kan een ondernemer bij de Belastingdienst een schriftelijk verzoek indienen om de drempelbedragen niet toe te passen. Wanneer de Belastingdienst het verzoek inwilligt, moet de ondernemer het buitenlandse btw tarief toepassen ongeacht of hij het drempelbedrag voor afstandsverkopen wel of niet overschrijdt. Aan de looptijd van het verzoek verbindt de Belastingdienst veelal een minimale termijn.
Meer weten?
Voor diensten geleverd door een webshop aan consumenten of niet-ondernemers in een ander EU-land, gelden afwijkende regels. Weer andere regels gelden voor elektronische diensten. Per 2021 wijzigt de regelgeving ingrijpend. Al deze onderwerpen komen aan bod op Tax Talks in de e-learning ‘btw-gevolgen bij verkopen via webshop’ door mr. Carola van Vilsteren.
Bent u nog geen abonnee? > Meld u dan nu aan.
Wet: Art. 5a Wet OB 1968 (regeling afstandsverkopen), art. 2a en 2b Uitv.besch. OB
Geef een reactie