Er kunnen pachtprijsgebieden zijn in Nederland waar in individuele gevallen de netto-opbrengst van de pacht lager is dan de te betalen vermogensrendementsheffing. Dit antwoordt staatssecretaris Snel op vragen van Tweede Kamerleden Geurts en Omtzigt.
Dit hangt af van de hoogte van de betaalde pacht, de omvang van het vermogen van de verpachter én de normwaarde van de onverpachte grond (de vrije verkeerswaarde) in dat betreffende pachtprijsgebied. De Belastingdienst publiceert jaarlijks de waardering van verpachte gronden in box 3 voor 66 landbouwgebieden2 (verdeeld over 14 pachtprijsgebieden). De kans hierop is het grootst in de pachtprijsgebieden met een hoge vrije verkeerswaarde en een lage pachtnorm. In de vermogensrendementsheffing wordt zowel het directe als ook het indirecte rendement van vermogen geacht te zijn begrepen.
Afwijkingen
De vergoeding die voor langlopende pacht mag worden gevraagd hoeft, net als werkelijke rendementen van andere individuele vermogensbestanddelen, niet overeen te komen met het forfaitaire rendement dat voor belastingplichtige in box 3 van toepassing is. Het forfaitaire rendement is immers gebaseerd op een gemiddelde vermogensmix van mensen met een vergelijkbaar vermogen en op werkelijk gerealiseerde marktrendementen van de verschillende vermogensbestanddelen. Dat in individuele gevallen verschillen bestaan tussen het forfaitaire rendement voor box 3 en het werkelijke rendement van één vermogensbestanddeel is inherent aan een forfaitair stelsel voor vermogensrendementsheffing. Particuliere verpachters kunnen hierdoor in een aantal gevallen een hoge belastingdruk ervaren ten opzichte van de jaarlijks genoten pachtopbrengst. In de vermogensrendementsheffing wordt echter naast de pachtopbrengst ook de waardevermeerdering geacht te zijn begrepen.
Nieuw
Dinsdag 6 november 2018 verzorgt drs. Petrus Zijlstra de PE-Pitstop Fiscaal agrarische actualiteiten. > Meer informatie en aanmelden.
Meer informatie: Antwoorden vragen over de netto opbrengst van pachtgronden 16 juli 2018
Geef een reactie