Sinds een aantal jaren heeft de Belastingdienst extra mogelijkheden gekregen boetes op te leggen aan belastingadviseurs als pleger, medepleger, doen plegers, uitlokkers en medeplichtigen. Ook strafrechtelijke vervolging is mogelijk. Wat moet u als adviseur doen om boetes te voorkomen en wat als u toch een boete krijgt?
Bij een foute aangifte of verstrekking van foutieve informatie kan een adviseur te maken krijgen met een boete. Bij grove schuld of opzet kun je naast een boete ook nog strafrechtelijk vervolgd worden.
Pas op met verstrekken van teveel informatie
Handelt u als adviseur goed als u denkt een pleitbaar standpunt te hebben en daarom alle informatie overlegt om dat standpunt te verdedigen? Nee. Voor u het weet geeft u teveel informatie weg aan de FIOD of het OM en kunt u als adviseur tuchtrechtelijk worden vervolgd door de beroepsvereniging vanwege schending van uw geheimhoudingsplicht.
Vraag inzage in het dossier
Bij aankondiging van een boete is het goed om eerst te achterhalen waar u als adviseur van wordt verdacht. Welk bewijs heeft de FIOD of OM van opzet en het indienen van een onjuiste aangifte? Dit bewijs kan door u opgevraagd worden door bijvoorbeeld inzage te vragen in het dossier. Pas als u die informatie heeft, kunt u ten aanzien van die informatie en beschuldiging een pleitbaar standpunt innemen. Bij het verstrekken van teveel informatie schendt u als adviseur de geheimhoudingsplicht ten aanzien van uw cliënt en kunt u als adviseur tuchtrechtelijk vervolgd worden. Verstandig is om als adviseur een deskundige in te schakelen die de boetezaak objectief kan beoordelen. Is er twijfel over wat moet worden overlegd aan de Belastingdienst of het OM? Treedt in overleg met die instanties en vraag hen of ze hun verzoek concreter kunnen maken. Voorkom dat u als adviseur teveel informatie weggeeft en een tuchtrechtelijke veroordeling krijgt opgelegd door uw beroepsvereniging vanwege schending van de geheimhoudingsplicht
Meer informatie
Mr. Ivo Leenders gaat op Tax Talks in de focusuitzending ‘Voorkom strafrechtelijke aansprakelijkheid voor de adviseur’ in op de verschillende vormen van beboetbare feiten voor de adviseur. Hij geeft daarbij tips en adviezen om boetes te voorkomen en bij een aankondiging van boeteoplegging wat u moet doen en vooral niet moet doen.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending.
Bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 49!
Wet: art. 68 en 69 AWR en art. 5:1 AWB
Geef een reactie