Aanvankelijk was het de bedoeling dat de regeling voor schenkingen aan culturele instellingen aan het begin van dit jaar zou vervallen. Maar de wetgever gaat proberen om deze regeling te handhaven en zelfs structureel te maken.
Binnen zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting bestaat sinds 2012 een verhoogde aftrek (multiplier) voor giften aan culturele instellingen. In de inkomstenbelasting is deze multiplier gelijk aan 1,25 en toe te passen over een bedrag van maximaal € 5.000. De vennootschapsbelasting kent een multiplier voor giften aan culturele instellingen van 1,5. Ook deze multiplier mag men toepassen over een bedrag van hoogstens € 5.000. Deze regeling zou per 1 januari 2018 vervallen. Het demissionaire kabinet had besloten een beslissing over het wel of niet afschaffen van deze regeling over te laten aan een volgend kabinet. Uiteindelijk heeft het nieuwe kabinet besloten om de regeling voor giften aan culturele instellingen structureel te maken. Het is dan ook verstandig om ook in 2018 met uw cliënt de giftenaftrek goed te plannen. Zo kunt u berekenen of de giften van uw cliënt de drempel wel overschrijden. Een ander aandachtspunt is of het voordeliger is om de gift in privé of vanuit de B.V. te doen.
Goedkeuring EC vereist
Om de regeling voor giften aan culturele instellingen structureel te maken, moet het kabinet nog een hindernis overwinnen. Deze regeling is namelijk een vorm van staatssteun. De gewenste aanpassing moet daarom ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese Commissie (EC).
Wet: artikel 6.39a Wet IB 2001 en artikel 16 Wet Vpb 1969
Dit was slechts een tipje van de sluier. Wilt u meer soortgelijke tips ontvangen? In de Special Belastingwijzigingen 2018 zijn alle belangrijke belastingwijzigingen praktijkgericht voor de ondernemer beschreven, zodat de nieuwe situatie optimaal kan worden benut. Deze special heeft een omvang van 37 pagina’s A4 en vormt een ideaal document om in het kader van relatiemarketing met uw cliënten te delen.
Meer informatie: Staatsblad 28 december 2017, nr. 518
Geef een reactie