De fiscale vereenvoudiging naar een uniform loonbegrip kost gepensioneerden, dga's en laagbetaalde werknemers geld. Dat blijkt uit een loonstrookjesanalyse van staatssecretaris Weekers (Financiën) die de Volkskrant in handen heeft gekregen.
Weekers vergeleek de loonstrookjes van januari vorig jaar met die van de eerste maand van 2013. Verschil tussen deze twee maanden is de Wet uniformering loonbegrip (WUL) die ervoor zorgt dat voor de heffing van belastingen en premies van hetzelfde loonbegrip wordt uitgegaan. De belastingverhoging die hieruit voortkomt wordt alleen gecompenseerd voor werkenden met een bruto maandinkomen boven de 2.000 euro. Uit de analyse van de staatssecretaris blijkt dat er voor deze groep een gematigd positieve werking van de nieuwe maatregelen uitgaat, zij gaan er maximaal 38 euro per maand op vooruit. Dga's hebben het echter minder getroffen. Hun netto maandinkomen daalt tot ruim 5 procent. Eerder kwam al aan het licht dat ook gepensioneerden de dupe zijn van de WUL. Zij gaan er maximaal 81 euro per maand op achteruit. Het aanvullend pensioen kan hiermee tot 6 procent kleiner uitvallen.
Dubbel voor de kiezen
Voor PVV Kamerlid Van Vliet vormt deze loonstrookjesanalyse aanleiding om Weekers te vragen de WUL aan te passen. 'Zodat bijvoorbeeld het tarief in de 1e schijf voor de gepensioneerden weer teruggaat' (…) 'Ons was beloofd dat de koopkrachteffecten van deze budgettair neutrale wet binnen bepaalde bandbreedtes zouden vallen. Nu blijkt dat die effecten voor vooral gepensioneerden daar ver buiten gaan. Deze groep krijgt het ongenadig dubbel voor de kiezen. Rutte II zal het worst wezen.'
Meer informatie: Vereenvoudiging fiscaal stelsel treft 65-plusser
Geef een reactie