De Europese Commissie heeft Nederland vorige week formeel gevraagd een eind te maken aan selectieve vrijstelling voor overheidsbedrijven in de vennootschapsbelasting. Volgens de Commissie zouden overheidsbedrijven die economische activiteiten uitoefenen oneerlijke concurrentie vormen voor particuliere ondernemingen.
Volgens de Nederlandse Wet op de vennootschapsbelasting zijn economische activiteiten van overheidsinstanties – als onderdeel van een overheidsinstelling of in de vorm van overheidsbedrijven - in beginsel vrijgesteld van belasting. Wel geldt er een aantal uitzonderingen op deze vrijstelling. Zo is over bepaalde economische activiteiten zoals landbouw- of mijnbouwbedrijven en door een aantal overheidsbedrijven zoals Schiphol of de Staatsloterij wel vennootschapsbelasting verschuldigd. Er blijven echter veel economische activiteiten, waaronder alle diensten, en overheidsbedrijven (oa havenbedrijf Rotterdam en luchthaven Maastricht) die vrijgesteld blijven. Hierdoor krijgen particuliere ondernemingen een ongelijke behandeling, wat niet strookt met de Europese staatssteunregels.
De Commissie stelt voor om de vrijstelling van vennootschapsbelasting af te schaffen, zodat publieke en private economische activiteiten op dezelfde wijze worden belast. Als alternatief wordt aangedragen om de belastingvrijstelling alleen af te schaffen voor overheidsbedrijven, waarbij alle economische activiteiten die momenteel worden uitgeoefend door overheidsinstellingen, worden overgeheveld naar vennootschapsbelastingplichtige (overheids)bedrijven.
Nederland heeft nu één maand de tijd om de Commissie te laten weten of het met de voorgestelde aanpassingen kan instemmen. Komt het niet tot een akkoord, dan kan de Commissie een formeel staatssteunonderzoek beginnen.
De openbare versie van dit besluit is hier binnenkort te raadplegen.
Meer informatie: Staatssteun: Commissie vraagt Nederland eind te maken aan selectieve belastingvrijstelling voor overheidsbedrijven
Geef een reactie