Overheidsinstanties die bij het laten bouwen van onroerende zaken tegen de integratieheffing dreigen aan te lopen, kunnen overwegen de onroerende zaak belast te leveren. Onder voorwaarden kan de overdracht namelijk worden gesplitst in twee delen: een belaste levering en een gratis terbeschikkingstelling.
Dit blijkt uit een zaak waarin een gemeente twee zogeheten Brede scholen liet bouwen. Brede scholen zijn scholen waarbij men onderwijs combineert met bijvoorbeeld opvang, zorg, welzijn, sport en cultuur. Op advies van haar fiscaal adviseur leverde de gemeente de scholen aan een stichting tegen een koopsom van 10% van de bouwkosten. Daarbij kwamen de partijen overeen dat de gemeente de scholen tegen dezelfde prijs kon terugkopen. De stichting verhuurde de schoolgebouwen btw-vrij aan scholen, bibliotheekexploitanten en dergelijke. De sportaccommodaties werden belast verhuurd. Door de scholen met btw te leveren en niet onbelast te verhuren aan de stichting voorkwam de gemeente dat zij tegen de integratieheffing opliep. Wel moest zij nog wat overdrachtsbelasting betalen, maar per saldo was de gemeente toch fiscaal voordelig uit. Zie ook ‘Integratieheffing gaat voordeel zelfbouw tegen’. Volgens de inspecteur was in deze situatie misbruik van recht, maar Hof Amsterdam zag het anders.
Onderscheid binnen overdracht
Volgens het hof moest men een onderscheid aanbrengen in de overdracht van de scholen. Voor 90% bestond dit uit het gratis ter beschikking stellen van voorzieningen in de huisvesting van basisscholen. Deze terbeschikkingstelling vloeide voort uit een wettelijke verplichting van de gemeente en was dus toegestaan. Daarnaast had de gemeente aan de stichting sportaccommodaties geleverd waarvan de waarde 10% van de totaalwaarde van de scholen vertegenwoordigde. Deze levering was belast met btw en gaf de gemeente zelf recht een aftrek van voorbelasting voor 10% van de totale btw in de bouwkosten.
Wet: artikel 11, eerste lid, onderdeel a sub 1° OB 1968 en artikel 91, eerste lid Wet op het primair onderwijs
Meer informatie: Hof Amsterdam, 25 april 2013 (gepubliceerd 8 mei 2013), LJN: BZ9545
Geef een reactie