De plannen omtrent de financiële transactietaks worden steeds concreter. België, Duitsland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Slovenië en Spanje hebben aangegeven deze belasting in te willen voeren. Op verzoek van deze elf EU-landen is de Europese Commissie nu met een gemeenschappelijke aanpak gekomen voor het innen van die belasting.
Download hier het Europese plan voor belasting op financiële transacties dat op donderdag 14 februari werd gepresenteerd. Het doel van deze taks is dat de financiële sector een eerlijke bijdrage aan de schatkist gaat leveren. Momenteel betaalt de sector relatief lage belastingen.
Nederland ziet voorlopig nog af van de de financiële transactietaks, omdat de Europese Commissie geen uitzondering wil maken voor pensioenfondsen. Verwacht wordt dat de transactietaks afgewenteld wordt op de eindgebruiker, waardoor er hogere premies of lagere pensioenen dreigen. En daar wil minister Dijsselbloem voorlopig niets van weten. Maar ook als hij zijn poot stijf houdt en Nederland zich niet aansluit bij de elf landen die de belasting gaan invoeren zal deze taks voelbaar zijn doordat er bij de transacties betrokken tussenstations wel belasting af zullen moeten dragen.
Naast Nederland voeren vijftien andere EU-landende belasting niet meteen in. Zij kunnen dit echter in een later stadium alsnog doen. Via de EU hebben zij de eerste elf landen overigens wel toestemming gegeven om de belasting alvast te heffen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de belasting op financiële transacties per 1 januari 2014 ingevoerd.
Meer informatie: Belasting op financiële transacties: zo gaat het werken – 14/02/2013
Geef een reactie