De staatssecretaris van Financiën gaat met een (internet)consultatie bij het bedrijfsleven polsen of het klaar is voor een open norm of liever specifiek omschreven vrijstellingen wil. In de verkenning ‘Aan het werk met de werkkostenregeling’ introduceert hij het nieuwe ‘noodzakelijksheidscriterium’.
De staatssecretaris komt met het nieuwe noodzakelijkheidscriterium met een systematische aanpassing van het loonbegrip. Dit gaat uit van de gedachte dat het verstrekken, vergoeden of ter beschikking stellen van zaken waarvan de werkgever het nodig en noodzakelijk vindt dat zijn werknemers die in hun werk gebruiken, geheel buiten het loonbegrip blijven. Het feit dat een noodzakelijke verstrekking ook privé wordt of kan worden gebruikt speelt onder het nieuwe criterium geen rol meer. De werkgever is in eerste instantie degene die bepaalt of een vergoeding of verstrekking noodzakelijk is. De wetgever zal hiervoor een duidelijk grens moeten trekken waarbinnen de werkgever moet blijven. Maar er zijn dan geen specifiek omschreven vrijstellingen meer en dus ook minder zekerheid. Omdat veel noodzakelijke vergoedingen en verstrekking zullen worden overgeheveld naar buiten het loonbegrip, zal de vrije ruimte naar verwachting kleiner worden.
Voorbeeld noodzakelijkheidscriterium
Drukkerij Jansen bv vindt papierloos vergaderen erg belangrijk. Daarom vindt de werkgever het nodig dat zijn directeuren en stafmedewerkers een tablet gebruiken. Zij krijgen een apparaat naar eigen keuze en Jansen bv zorgt voor een collectief abonnement bij een provider. De vergoeding, verstrekking of ter beschikkingstelling van de tablet en het gebruik ervan behoort niet tot het loon omdat het noodzakelijk is voor de behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking. Het feit dat de tablet ook privé gebruikt wordt, of kan worden, speelt in dit geval geen rol.
Meer informatie: ministerie van Financiën, 21 maart 2013, ‘Aan het werk met de werkkostenregeling’
Geef een reactie