Een zoon kocht een woning, deels gefinancierd met een lening van zijn vader tegen 8%. De fiscus accepteerde de renteaftrek niet en beriep zich op een onzakelijke rente, schenking en fraus legis. Alles werd uit de kast gehaald, maar belanghebbende won op alle punten.
Rechtbank Leeuwarden behandelde de zaak over de ‘familiebank’, waarin de zoon een bedrag van € 80.000 leende van zijn vader voor de aankoop van een eigen woning. In de leningsovereenkomst was onder meer bepaald dat de lening was aangegaan voor onbepaalde tijd tegen een rente van 8%. De inspecteur weigerde renteaftrek in box 1. Hij stelde ten eerste dat sprake was van een schijnlening of een schenking. De rechtbank oordeelde echter dat het boxarbitrage-voordeel dat de zoon behaalde voortvloeide uit een bewuste keuze van de wetgever, en de gevolgen van de leningsovereenkomst niet in strijd waren met de strekking van de belastingwet. De fiscus stelde ook dat de lening realiteit miste, maar omdat het bedrag daadwerkelijk was aangewend voor de eigen woning, trof deze stelling geen doel. Ten derde vond de inspecteur dat sprake was van fraus legis. Hierin kon de rechtbank zich niet vinden. De geldlening was zowel civielrechtelijk als fiscaalrechtelijk als overeenkomst van geldlening aan te merken.
Rentepercentage van 8%
Ook over de hoogte van het rentepercentage was discussie. De inspecteur vond dat de renteaftrek moest worden beperkt tot 4,6%. Dit sloot aan bij de rente die de zoon betaalde over een hypothecaire lening bij de bank. Maar de rechtbank oordeelde dat vader en zoon konden aansluiten bij het rentepercentage van persoonlijke leningen bij derden die niet door zekerheid waren gedekt. In de leningsovereenkomst waren namelijk geen hypothecaire of andere zekerheden verstrekt en er was maar in een beperkt aantal situaties sprake van een verplichting tot aflossing. De zoon kon dus het volledige bedrag aan betaalde rente in aftrek brengen als eigenwoningschuld.
Wet: artikel 3.120 Wet IB 2001
Lees ook het blog van Philip Ruys: 'Fiscaal pleidooi voor de familiebank'
Meer informatie: Rechtbank Leeuwarden, 19 februari 2013 (gepubliceerd op 1 maart 2013), LJN: BZ2727
Geef een reactie