De verhuizing van een woning van box 1 naar box 3 door de aankoop van een nieuwe woning vormt een (fictieve) vervreemding en dus moet de overwaarde van die woning worden toegevoegd aan de eigenwoningreserve.
Als men naar een duurdere woning verhuist hoeft men de oude woning niet per se te verkopen, maar dan moet men wel beseffen dat dit gevolgen kan hebben voor de eigenwoningschuld. Zo was in een zaak voor Rechtbank Zeeland-West-Brabant in geschil of in gevallen waarbij een tweede woning wordt gekocht, terwijl de oude woning wordt verhuurd ook rekening moest worden gehouden met de overwaarde van de oude woning. De belastingplichtige betwiste dit omdat er geen verkoop of realisatie was geweest. Maar de inspecteur stelde dat nu de eigen woning overging van box 1 naar box 3 sprake was van een fictieve vervreemding. Bij zo’n vervreemding moet het vervreemdingssaldo (tegenprestatie minus vervreemdingskosten, minus eigenwoningschuld) van de eigen woning worden toegevoegd aan de eigenwoningreserve. Volgens de rechter deed het er niet toe dat er feitelijk geen overwaarde was gerealiseerd. De inspecteur had dus juist gehandeld. De rechter achtte de berekening van de inspecteur op basis van de WOZ-waarde redelijk. Bij het ontbreken van een tegenprestatie moet men namelijk uitgaan van de waarde die ten tijde van de vervreemding in het economische verkeer aan de woning kan worden toegekend.
Wet: artikel 3.119a, lid 7 en 8 Wet IB 2001
Meer informatie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 2 juli 2013, (gepubliceerd op 2 augustus 2013), ECLI:NL:RBZWB:2013:5753
Geef een reactie