De staatssecretaris van Financiën heeft in een Memorie van Antwoord gereageerd op verschillende vragen van de Eerste Kamer over de wetsvoorstellen die de fiscale pensioenopbouw wijzigen. De staatssecretaris herhaalt dat hij verwacht dat deze wetsvoorstellen zullen leiden tot een daling van de pensioenpremies.
Het gaat hier om de wetsvoorstellen ‘Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen’ en ‘Wet pensioenaanvullingsregelingen’. Op deze wetsvoorstellen is nogal wat kritiek geleverd. Zie bijvoorbeeld ‘Oppositie verzet zich tegen verlaging pensioenopbouw’ en ‘NOB: Voorstel pensioenaanvullingsregelingen disproportioneel’. Ook de vaste commissie voor Financiën van de Eerste Kamer had de nodige kritiek geuit over deze wetsvoorstellen. Zo vrezen sommige Kamerleden dat pensioenfondsbesturen onder de nieuwe wetten de premies onnodig hoog zullen laten ten nadele van de actieve deelnemers. Maar volgens de staatssecretaris zullen het voorgestelde maximum aan het pensioengevend inkomen van € 100.000 en de verlaging van het maximum opbouwpercentage leiden tot een premiedaling.
Opbouwpercentage
Onder de wetsvoorstellen bedraagt het maximale fiscale opbouwpercentage voor het pensioen in beginsel 1,75%. Bij een inkomen van meer dan € 100.000 zou een opbouw van een netto-uitkering kunnen plaatsvinden die gelijkwaardig is aan de opbouw van een bruto uitkering van 1,85% van het inkomen. Zie ook ‘Voorontwerp wijzigingsnota Witteveenkader naar Kamer’. De fractieleden van de ChristenUnie hebben gevraagd of het kabinet geen hogere opbouwpercentages heeft overwogen. En de leden van de fractie van het CDA stelden voor een opbouwpercentage van 2% te hanteren voor personen die doorwerken tot hun 67-jarige leeftijd. Het kabinet ziet echter niets in een hoger opbouwpercentage en meent dat het voorstel van het CDA niet uitvoerbaar is.
Meer informatie: ministerie van Financiën, 6 september 2013, nr. DB/2013/420M
Geef een reactie