Hof Den Bosch oordeelt dat onder bijzondere omstandigheden te veel ingehouden pensioenbijdrage toch vrijgesteld is. De werkgever was zich van geen kwaad bewust op het moment dat hij een te hoge bijdrage inhield op het loon van de werknemers.
In het pensioenreglement van een werkgever van vrachtwagenchauffeurs was bepaald dat de werkgever 2/3 deel van de pensioenpremie op zich nam en de werknemers 1/3 deel. De werkgever deed zijn salarisadministratie zelf en hield per ongeluk 2/3 deel van de pensioenpremie in op het loon van de werknemers, in plaats van 1/3 deel. De volledige pensioenpremie werd vervolgens betaald aan het pensioenfonds en dat was niet meer dan de totaal verschuldigde premie. Toen de werkgever later erachter kwam dat te veel was ingehouden, corrigeerde hij dit niet en informeerde ook de werknemers niet. De inspecteur liet het er echter niet bij zitten en legde een naheffingsaanslag loonbelasting op voor het te veel bij de werknemers ingehouden 1/3 deel.
Hof Den Bosch oordeelde dat sprake was van loon dat de werknemers hadden genoten. Weliswaar had de werkgever verkeerd gehandeld, maar dat nam niet weg dat hem voor ogen stond via de inhouding de bijdrage die de werknemers verschuldigd waren te innen. Het hof oordeelde vervolgens ook dat in dit geval sprake was van een vrijgestelde pensioenbijdrage. Op het moment dat de werkgever te veel pensioenpremie inhield verkeerde hij namelijk in de veronderstelling een bijdrage te voldoen aan het pensioenfonds die de werknemers verschuldigd waren. Dit gold ook voor de te veel ingehouden bijdrage. De naheffingsaanslag werd vernietigd.
Wet: artikel 11, eerste lid, onderdeel j Wet LB 1964
Meer informatie: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 23 augustus 2013 (gepubliceerd op 25 september 2013), ECLI:NL:GHSHE:2013:3857
Geef een reactie