Staatssecretaris Weekers heeft de Evaluatie Wet ULB naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze evaluatie is opgemaakt naar aanleiding van de moties waarin wordt gevraagd om een evaluatie van de inkomenseffecten, loonkosteneffecten en de effecten op de vereenvoudiging van de Wet ULB.
De evaluatie van de inkomenseffecten is vormgegeven een nieuwe doorrekening van het CPB en daarnaast zijn loonstroken over januari 2013 en januari 2011 vergeleken. Hiermee is gekeken of de inkomenseffecten die tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Wet ULB gepresenteerd zijn ook daadwerkelijk gerealiseerd zijn.
Inkomenseffecten
Uit de evaluatie blijkt dat de inkomenseffecten per saldo iets positiever zijn dan destijds gepresenteerd. Uit de effecten op de loonstroken die een negatiever beeld laten zien, blijkt dat het loonstrookje op zich voor grote groepen niet representatief is voor het totale inkomenseffect. Er kan bijv. sprake zijn van meerdere inkomensbronnen (zoals bij gepensioneerden) waardoor de uiteindelijke belasting via de inkomstenbelasting fors afwijkt van de ingehouden loonbelasting.
Loonkosteneffecten
Ook de loonkosteneffecten van de Wet ULB zijn tegen het licht gehouden. Daarbij is met name gekeken naar een verdere uitsplitsing van de reeds bestaande gegevens die ook bij eerdere berekeningen al tot uitgangspunt zijn genomen. Hieruit blijkt dat het aantal ondernemingen waarbij de loonkosten aanzienlijk stijgen of dalen gering is. Daarnaast blijkt dat de hoogte van de gemiddelde loonkosten weliswaar van invloed is op de omvang van het loonkosteneffect, maar dat deze verschillen redelijk beperkt zijn. Een uitsplitsing naar sectoren laat zien dat de loonkosteneffecten per sector duidelijk verschillen.
Effecten op de vereenvoudiging
Ter zake van de evaluatie van de vereenvoudiging en de daardoor te bereiken administratieve lastenverlichting heeft Weekers in antwoord op vragen uit het schriftelijk overleg van 7 maart 2013 aangegeven dat hij dit moment te vroeg acht om de vereenvoudiging te beoordelen en te evalueren. De staatssecretaris heeft daarom voorgesteld de bereikte vereenvoudiging en administratieve lastenverlichting na drie jaar (in het jaar 2016) te evalueren.
Meer informatie: Kamerbrief over evaluatie Wet uniformering loonbegrip
Geef een reactie