Een dga kan de kosten die hij maakt in verband met de jacht onbelast van zijn bv vergoed krijgen voor zover het jagen het bedrijfsbelang dient. In de volgende zaak voor Hof Den Bosch kwam naar voren welke omstandigheden wijzen op een zakelijk karakter van de jacht en welke op een privékarakter.
In deze zaak had een bv de kosten van een verre- en nachtkijker en een Duits jachtpachtrecht vergoed aan haar middellijke dga. De inspecteur had al deze kostenvergoedingen bestempeld als verkapte dividenduitkeringen. Daarom legde hij de dga een navorderingsaanslag inclusief 25% vergrijpboete op. De man wist voor het hof aannemelijk te maken dat zijn bv’s ook profiteerde van het jachtpachtrecht. De bv’s dreven namelijk een hotel en (wild)restaurant. De jacht werd gebruikt om nieuwe cliënten te werven en de band met bestaande relaties te onderhouden. Ook stelde de dga dat zelf geschoten wild werd verkocht in het eigen restaurant. Het jachtpachtrecht stond op zijn naam, maar dat kwam omdat zo’n recht alleen op naam van een natuurlijk persoon kon staan. Verder vond de rechter het aannemelijk dat de man niet persoonlijk behoefte had aan een pachtrecht voor de jacht in Duitsland. De man beschikte al in Nederland over een eigen jachtlocatie. De vergoeding van het jachtpachtrecht was dan ook geen verkapt dividend.
Ongeschikte kijker
De zaak lag anders voor wat de verre- en nachtkijker betrof. De dga stelde dat hij de kijker gebruikte voor beveiliging van zijn bedrijf. Maar de nachtkijker mocht niet worden blootgesteld aan dag- of kunstlicht, terwijl het bedrijventerrein ‘s nachts was omgeven door kunstlicht. Het hof geloofde daarom dat de dga de kijker voor privégebruik had aangeschaft. Het hof vond zijn standpunt zelfs niet pleitbaar. Hierdoor bleef de boete in stand voor zover zij betrekking had op de nagevorderde belasting over de vergoeding voor de nacht- en verrekijker.
Meer informatie: Hof Den Bosch, 26 februari 2015 (gepubliceerd 19 maart 2015), ECLI:NL:GHSHE:2015:628
Geef een reactie